
Anna Paulowna – Een aantal direct omwonenden heeft na de formele procedures nog steeds bezwaar tegen het Polderplan. Zij hebben dit kenbaar gemaakt in een brief aan de media en stellen het volgende: “Met het tonen van een natuurlijk ogende artistieke impressie en het plaatsen van handtekeningen onder een anterieure overeenkomst door wethouder Mark Versteeg en woningstichting directeur Ben Broxterman, is december 2023 aangekondigd dat woonbouwproject Polderpark er nu toch echt gaat komen. Het nieuwbouwproject in Anna Paulowna, waarin 31 sociale huurwoningen gerealiseerd moeten gaan worden en 10 vrij kavels biedt, wankelt echter aan alle kanten en kent veel protest onder de omwonenden. De bezwaren van omwonenden zijn in informatiebijeenkomsten in januari en april 2023 kenbaar gemaakt.”
De Woningstichting Anna Paulowna heeft alle bezwaren verzameld en beantwoord. In een overzicht van 12 pagina’s met daarin 106 vragen, opmerkingen en ideeën werd elk voorstel van de bewoners van de aangrenzende Molenvaart van de hand gedaan. Ook op de veelvuldig ingediende zienswijzen naar de gemeente en gesprekken met de gemeente Hollands Kroon komt volgens de omwonenden geen reactie. Hoewel geen van de tientallen tegenstanders tegen sociale huurbouw zegt te zijn, maar juist pro, zijn de zorgen en bezwaren grondig. Het perceel waar Polderpark moet komen grenst aan het natuurgebied Kruiszwin. “Doordat het perceel langere tijd ongebruikt is geweest door de bescherming van de status van archeologisch grondgebied en Bijzonder Provinciaal Landschap, heeft de natuur het perceel toegeëigend en bij de Kruiszwin getrokken.”
Het perceel is in gebruik genomen door onder meer verschillende weidevogels, ijsvogels, vleermuizen en beschermde amfibieën. Een kort en beknopt ecologisch onderzoek, uitgevoerd in 2022, concludeert dit en stelt dat een uitvoerige, langdurige studie nodig is. Ter voorbereiding op de realisatie van een ander project aan de Molenvaart is in 2021 een analyse gedaan naar wat de consequenties kunnen zijn op de verkeersveiligheid van reeds geplande projecten. De Molenvaart is de hoofdroute door Anna Paulowna en daarmee een belangrijke weg. “De verkeersanalyse is uitgevoerd temidden van een lockdownperiode tijdens de Coronapandemie. Voorts is in het rapport te lezen dat meetapparatuur gedurende een deel van de periode onjuist heeft gefunctioneerd, waardoor niet alle bewegingen zijn meegenomen.”
Verkeersveiligheid
Het rapport uit al zorgen over de verkeersveiligheid en het toevoegen van een complete woonwijk baart de bewoners, die nu al dagelijks gevaarlijke situaties ervaren, dan ook grote zorgen. Tot slot heeft de Woningstichting te kennen gegeven dat met de realisatie van het project Polderpark zeer grote kosten gemoeid gaan. Als de Woningstichting dat effectiever inzet, kan een groter gat gedicht worden van het woningtekort elders in Anna Paulowna. Het gegeven dat met de realisatie van Polderpark het verbreden van een sloot is inbegrepen en daarmee een wateroverlast probleem voor de gemeente Hollands Kroon wordt opgelost en het feit dat wethouder Mark Versteeg jarenlang werkzaam is geweest in het bestuur van de woningstichting baart de omwonenden zorgen. Zij stellen dat sprake is van “een gunning waarbij de reële zorgen en bezwaren onder tafel worden gehouden. De bewoners eisen dat er naar de natuur wordt gekeken en naar de veiligheid van de burgers, maar tasten nog altijd in het duister.”
De reactie vanuit de gemeente Holland Kroon is als volgt: “Dat het plan Polderpark leeft bij de omwonenden dat is en was ons al duidelijk. Dat is niet meer dan logisch voor een project waarvan de plannen rond 2006 zijn gestart. We zijn bekend met de op- en aanmerkingen die gedurende het proces met de woningstichting en met ons zijn gedeeld. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 22 december 2023 tot en met 1 februari 2024 ter inzage gelegen. Wij hebben negentien zienswijzen ontvangen. Elke indiener heeft hiervan een ontvangstbevestiging gekregen.”
Na de terinzagelegging bundelt en beoordeelt de gemeente de zienswijzen, ook formuleren zij op elke zienswijze een reactie. “Om dat zorgvuldig te doen is tijd nodig”, aldus de gemeente. “Sommige zienswijzen vragen namelijk om nader onderzoek. Als dit afgerond is voegen we alles samen tot een zienswijzenota. Deze gaat met het ontwerpbestemmingsplan naar het college van burgemeester en wethouders. Hierna ontvangen de indieners een brief over wat we hebben gedaan met de zienswijze en het verdere proces over besluitvorming van de gemeenteraad. Op dit moment is de gemeente nog bezig met de beoordeling en de reacties op de zienswijzen.”
Quickscan
In 2021 is een ecologische quickscan uitgevoerd, omdat dit gebied langere tijd, door aanwijzing als aardkundig monument, niet ontwikkeld kon worden. In deze periode is dit gebied ingezet voor regulier agrarisch gebruik. Deze scan is gedaan door middel van bronnenstudie en veldbezoek. “De scan gaf aan dat er aanvullend onderzoek nodig was wat betreft beschermde soorten als kleine marterachtigen, de rugstreeppad en vleermuizen. Dat onderzoek heeft in 2022 plaatsgevonden”, stelt de gemeente. “Daarmee heeft een volledige ecologische inventarisatie van het voorgenomen plangebied plaatsgevonden. Alle uitkomsten zijn als bijlage bij het ontwerpbestemmingsplan gevoegd. De uitkomsten geven geen aanleiding tot het aanvragen van een ontheffing of nader overleg met het bevoegd gezag. Er is geen sprake van een natuurgebied op het perceel. Tenslotte is bij uitwerking van het stedenbouwkundig plan ook een natuur inclusief programma opgesteld dat aangeeft hoe Polderpark vloeiend aansluit op de omliggende natuur.
“We begrijpen dat verkeersveiligheid een heel belangrijk onderwerp is”, benadrukt de gemeente. “Er zijn hier ook reacties op ingediend en die zijn daarmee onderdeel van de behandeling van de zienswijzen. Hierover kunnen we nu nog geen uitspraken doen. Met de verbreding van de sloot brengen wij de waterhuishouding in dat deel Anna Paulowna op orde. Door de koppelkans met het Polderpark hebben de werkzaamheden veel minder impact op het dagelijks leven in Anna Paulowna, dan als afzonderlijk project.”
Wethouder Versteeg is volgens de gemeente enkel toezichthouder geweest bij de Woningstichting Anna Paulowna. Deze nevenfunctie heeft hij beëindigd bij zijn aanstelling als wethouder, nu bijna twee jaar geleden. “Zoals bij elke bestemmingsplanprocedure besluit de gemeenteraad in alle openbaarheid over het bestemmingsplan met ingediende zienswijzen.”