
Den Helder – Harrie van Dongen is als raadslid van de gemeente Den Helder overgestapt van de Stadspartij naar de fractie van Samen Actief. Hij zag zich genoodzaakt de Stadspartij te verlaten en licht zijn keuze voor Samen Actief toe.
Waarom Samen Actief? “Ik ken diverse leden bij Samen Actief al erg lang en de manier waarop deze fractie werkt staat mij wel aan. Benaderbaar, betrokken en behulpzaam. Dat is wat mij aanspreekt, want zo heb ik altijd gewerkt binnen de politiek”, reageert Van Dongen. Ook op de inhoud komt Harrie naar eigen zeggen goed overeen met zijn nieuwe fractie, die net als de Stadspartij in de coalitie zit. “We hebben gekeken naar de standpunten binnen het coalitieakkoord, want dat is op dit moment het belangrijkste en daarin zitten wij op een lijn. We willen het coalitieprogramma zoveel mogelijk verwezenlijken. Daarin verschillen we niet van mening”, aldus Van Dongen.
De behoefte van Harrie om te vertrekken uit de Stadspartij kwam voort uit de omgang van het bestuur met zijn broer en tevens oprichter van de partij, Koos van Dongen. In plaats van zich aansluiten bij een andere fractie, had hij zich ook kunnen afsplitsen als Fractie Van Dongen, maar dat is voor Harrie nooit een optie geweest. Zo vertelt hij: “Dan moet ik voor het laatste jaar richting de verkiezingen nog van alles optuigen en dat zou nog meer versplintering in de politiek betekenen. Ik denk dat niemand daar op zit te wachten.”
Zetelroof?
Een derde optie was het opgeven van zijn raadszetel, zodat de volgende op de lijst van de Stadspartij zijn plek kon innemen. De Stadspartij heeft immers bij de gemeenteraadsverkiezingen twee zetels behaald: één voor Pieter Kos en één voor Nadine Gatowinas. Nadat Kos wethouder werd, kwam Harrie in de raad terecht. Met zijn overstap naar Samen Actief wordt de Stadspartij een eenmansfractie in de Helderse raad. Is dat geen zetelroof? “Ik begrijp die gedachte, maar ik heb hier niet om gevraagd. Dit is mij overkomen”, reageert Van Dongen. Hij benadrukt dat het opgeven van zijn zetel geen optie voor hem is. “Ik maak altijd af wat ik ben begonnen”, zegt hij.
De huidige wethouder van de Stadspartij, Niels Nanning, liet maandagavond doorschemeren teleurgesteld te zijn dat Samen Actief de Stadspartij niet benaderd heeft over het feit dat zij met Harrie in gesprek waren. Kees Bazen, fractievoorzitter van Samen Actief, reageert daar op: “Harrie heeft zelf zijn redenen aangegeven en wij houden graag ons buiten interne partij aangelegenheden van andere partijen. Wij respecteren natuurlijk de Stadspartij en hun leden. De goede samenwerking in de coalitie blijft uiteraard in stand. De inwoners staan voorop.”
Lianne Snel moet weten dat de raadszetel van Harry is en niet van een partij. Dus van zetelroof kan geen sprake zijn. Hoe komt het toch dat Lianne dit niet weet ??!
Strikt formeel heb je gelijk, maar inhoudelijk gezien niet, omdat de meeste kiezers op een partij stemmen en niet op een persoon. Los van mijn eigen mening -ik heb begrip voor wat Harry doet- zou je dit dus best als zetelroof kunnen zien. Roel, je komt iedere keer maar weer met kritiek op Lianne. Ik vind dat niet terecht en ook niet fair.
Zij schiet regelmatig tekort. Gezien haar opleiding moet het beter kunnen. Dit artikel doet ook aan stemming makerij.
Elke reactie die jij hier plaatst kan worden samengevat in 2 woorden: “Ik vind”…
En jij durft van stemmingmakerij te spreken?
Je gedraagt je eerder als een kleuter dan als een volwassen vent.
Ooit een zetelrover ontmoet die onomwonden erkent dat hij een zetelrover is?
De tranen van de Stadspartij over het opstappen van Van Dongen zijn overigens als die van een krokodil. Ik geloof best dat ze het jammer vinden van de raadszetel die ze kwijt zijn, maar ze kunnen de rechtlijnige Van Dongen, een relict uit het verleden, natuurlijk missen als kiespijn, want de wind waait bij de Stadspartij tegenwoordig uit een andere, en niet per se ongunstige hoek…..
Van zetelroof is geen sprake. Zodra een inwoner in de raad komt, komt deze op eigen “doft” daar in. Dat wil zeggen dat hij of zij in persoon daar zit. Grondwettelijk bestaan er namelijk geen partijen. Ik weet niet of Harry voldoende voorkeursstemmen had, maar als dat zo is, is hij helemaal op eigen kracht in de raad gekomen.
Het wordt eens tijd dat men in Den Helder stopt met het aanvallen van mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken. Als je het beter weet moet je zelf het, volgens jou, goede voorbeeld geven. Ga de politiek in en ervaar hoe vilein deze in Den Helder is. Hakken is gemakkelijker dan het zelf ondervinden.
Harry van Dongen had bij de laatste verkiezingen 78 voorkeurstemmen op plaats 3 op de lijst. Dat is ver verwijderd van een voorkeurs zetel.
Ik denk dat het alleen maar positief is voor de Stadspartij niet meer geassocieerd zal worden met Van Dongen. Hij was online vaak erg vocaal, maar als het er op aan kwam kon hij vrij weinig bewerkstellen. Het spreekt natuurlijk van weinig klasse dat Van Dongen zonder overleg zijn zetel overhevelt naar een partij waar hij zelf zeer kritisch tegen was, al is deze partij natuurlijk de enige die waarschijnlijk wanhopig en amoreel genoeg was om Van Dongen’s zetel te accepteren. Ik kan mij inbeelden dat dit voor spanningen binnen coalitie zal zorgen. De nieuwe wind bij de Stadspartij stemt mij in ieder geval hoopvol dat er weer wat andere perspectieven en houdingen binnen de gemeentepolitiek klinken. Goed dat zij ook hun rug recht hebben weten te houden tegen de starre geluiden van hun (oud) leden, want wat zij deden werkte al jaren niet… Het is voor mij in ieder geval een signaal om de Stadspartij wat serieuzer te nemen de aankomende verkiezingen.
Het maakt niet uit .De gemiddelde Helderse burger heeft inmiddels geen enkel vertrouwen meer in de politiek.