Defensie

Zr. Ms. Groningen na twee maanden weer thuis

Den Helder – De Zr. Ms. Groningen liep zaterdagochtend de marinehaven weer binnen na een missie van vier maanden in de West. De laatste helft van de reis mocht de bemanning, vanwege de strenge coronaregels in de havens, nergens meer van boord.

“De laatste keer dat ik voet aan wal heb gezet was in, wel een erg leuke haven trouwens, San Juan, op 3 maart,”, vertelt commandant Lex van der Kraan. “Dus wij zitten eigenlijk al zo’n kleine twee maanden in quarantaine.” Het schip is voor een korte onderhoudsperiode terug in Den Helder. De Zr. Ms. Zeeland is onlangs die kant opgevaren om het schip af te lossen.

“Het was zeker te doen. Voor ons gold die anderhalvemeter-regel nog niet. Dus we konden aan boord nog sociaal doen. Dat wordt straks wel even wennen hier”, vertelt de commandant. Scheepsarts Ilse Bosch hield aan boord scherp alle berichtgeving in de gaten. “We krijgen van alle kanten informatie toegespeeld. Eerst hoe het hier in Nederland ging en later ook over het Caribisch gebied toen het daar groter werd.”

De bemanning kreeg zaterdag niet het onthaal dat het gewend is. De kade was leeg. “Ja, dat is ook weer even anders. De familie komt straks, die moeten dan wachten op het parkeerterrein. Dan gooien we onze zware tassen in de auto en dan vertrekken we meteen. Geeft ons nu wel even de ruimte om snel het schip op orde te maken”, vertelt Van der Kraan.

Voor scheepsarts Bosch wacht een nieuwe uitdaging. “Ik ga straks aan de slag op de spoedeisende hulp van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen, “vertelt ze. “Dat stond al gepland om zo alle skills op peil te houden. Maar wie weet wordt ik straks ook op een andere manier ingezet. Ik heb van het thuisfront gehoord over de druk op de ziekenhuizen maar het is niet echt voor te stellen hoe het echt is, denk ik.”

Ondanks alle beperkingen is commandant Van der Kraan tevreden over de afgelopen missie: “We waren er eigenlijk voor counter drugsoperaties, kustwachttaken en eventuele hulp bij rampen. Maar tijdens de coronacrisis zijn we gaan patrouilleren omdat ze vanuit de Benedenwindse eilanden beducht waren op vluchtelingenstromen vanuit Venezuela. Maar zover wij hebben gezien zijn er geen landingen van vluchtelingen geweest daar.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button