Den Helder Suns uit de beker

Den Helder – Den Helder Suns heeft de huid zaterdagavond duur verkocht in de bekerwedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De door blessures geplaagde thuisploeg raakte vroeg in de wedstrijd Yarick Brussen kwijt, maar was toch lang de bovenliggende partij.

Dat kwam wellicht ook doordat Arunas Mikalauskas na iets meer dan twee minuten spelen geblesseerd het veld moest verlaten. Halverwege stond Den Helder nog met 47-34 voor, maar dat wist de thuisploeg niet vast te houden. Drie minuten voor tijd kwamen de Rotterdammers op voorsprong en dat kwamen de Suns niet meer te boven: 77-82.

Stroeve start
Voor beide team was de start wat stroef getuige de 2-4 stand na drie speelminuten. Met driepunters van Jeroen van de List en de prima spelende Bolden Brace was de stand gelijk bij 7-7. Behalve het uitvallen van Mikalauskas (die zich verstapte) was er tot die tijd niet heel veel bijzonders gebeurd. De Suns namen de leiding met driepunters van Nino Gorissen en Mickey Kolhorn. Bij 26-17 was het eerste kwart beslecht, maar zagen de Helderse basketballers Brussen vlak voor tijd uitvallen met een blessure aan zijn schouder. Volgens Brussen zelf leek het erop of die in en uit de kom ging. Nader onderzoek zal dat uit moeten wijzen.

Zonder Brussen en Mikalauskas werd het tweede kwart voortgezet en binnen ‘no time’ stond het met een driepunter van Brace 31-19, hij scoorde vanuit een fast break. Tijd voor een time-out voor de Rotterdamse coach Van Helfteren. Na de bespreking trok Kolhorn de voorsprong nog even breder met een raak schot vanachter de driepuntlijn. Juan Davis zette de Rotterdamse formatie toch weer binnen bereik van de Suns (38-28). Brace maakte met een van zijn vijf driepunters 42-30 en met een hele fijne onderhandse score van Gorissen werdt de rust bereikt bij 47-34 in het voordeel van de Suns.

Driepunters
Na de rust hadden de Suns bij 52-35 hun grootste voorsprong te pakken, echter hield deze geen stand. In het derde kwart sloot Zeeuw & Zeeuw Feyenoord weer aan. Aan de hand van Mack Bruining en Coen Stolk werd de druk opgevoerd bij Den Helder. Met de driepunters van deze heren kwamen de bezoekers terug tot 60-57. Halverwege kwart vier was de stand weer in evenwicht (70-70), nadat ook Stolk een van zijn vijf driepunters raak schoot. Drie minuten voor het einde pakte de bezoekers de leiding en was de ruime voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen.

Met nog 43 seconden te spelen ontving Dyon Halman zijn vijfde fout, 77-79. Het strijdplan, dat in de laatste time-out voor de Suns werd samengesteld, pakte ongunstig uit. Kolhorn miste zijn driepuntspoging en ontving kort daarop, tot overmaat van ramp, een onsportieve fout. Davis mocht namens de bezoekende ploeg de einstand op het bord zetten: 77-82. Hiermee bekert Rotterdam verder en kan de Helderse formatie zich opmaken voor de play-offs.