Den HelderPolitiek

Hans Huibers en Kees Boelema Robertus nieuwe formateurs

Den Helder – Hans Huibers en Kees Boelema Robertus zijn door de fracties van BvDH, VVD en CDA benoemd als formateurs voor de nieuwe Helderse coalitie. Huibers, landelijk partijvoorzitter van het CDA en Boelema Robertus, directeur van het Marinemuseum en voormalig Commandeur bij de Koninklijke Marine, waren vier jaar geleden ook verantwoordelijk voor de totstandkoming van de huidige coalitie.

Kees Boelema Robertus was tot enkele dagen geleden informateur. Op vrijdag 22 april rondde hij de informatieopdracht die hij drie dagen eerder van BvDH had gekregen af. Zijn conclusie was dat het ‘motorblok’ van de nieuwe coalitie zou moeten bestaan uit BvDH, VVD en CDA, de drie grootste partijen uit de coalitie die hij vier jaar eerder samenstelde. In het bericht waarin de twee nieuwe formateurs bekend worden gemaakt wordt die coalitie omschreven als het bestuur dat “voor het eerst in lange tijd voor een zekere stabiliteit in de bestuurlijke verhoudingen heeft gezorgd”.

Gemeentebestuur met een breed draagvlak
De rol van de formateurs is onder meer het leiden van gesprekken tussen beoogde coalitiepartners. Tijdens het formatieproces worden daarnaast afspraken gemaakt over de inhoud van het bestuursakkoord en de voordracht van wethouders. Vier jaar geleden concludeerde Huibers bij zijn eerste formatiepoging dat Den Helder ‘ziek’ was, tegelijkertijd gaf hij aan dat hij de stad is gaan waarderen.

Op dat moment, begin april 2018, was er onvoldoende vertrouwen om tot een stabiel college te komen. Volgens Huibers moesten CDA en BvDH toen het motorblok gaan vormen. Bij een tweede formatiepoging van Huibers, waarbij ook Boelema Robertus aansloot, is die samenstelling uiteindelijk gelukt.

Huibers hoopt op weer een succesvolle formatie: “Ik heb Den Helder leren kennen als een prachtige gemeente. Bij de afronding van het vorige formatieproces heb ik gezegd: Ik ben een beetje verliefd geworden op deze stad. Deze gemeente verdient een stabiel en stabiliteit gemeentebestuur met een breed draagvlak, daar help ik de betrokken partijen graag bij.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

16 reacties

 1. Zo, een formateur van het CDA, verliezer en fraudeur, en van de VVD, verliezer en fraudeur. Kan dhr Huibers hieronder even schrijven wanneer het Raadsbesluit locatie stadhuis is genomen? Met belangenverstrengeling? De eerste keer dat er in Nederland een stadhuis wordt gebouwd zonder fiat van de Raad, zowaar een teken van stabiliteit, een steun van 11%. Een buitengewoon dieptepunt in de Helderse politiek, die nog zieker is dan die was. Het is weer ons kent ons, tegen de wil van de kiezer in. Assorgia moet weg, Zeestadstad moet weg, stop het onwettige afbreken van een nautisch monument. Oja, Boelema, directeur Marinemuseum, ook een bedrijf binnen een gemeentelijk bedrijf, belangen, corruptie weer. Formateur nog wel, vriendje van b.v. Assorgia.

 2. Henk van Kuijk mag van mij persoonlijk ook wel weg. Gewoon snel formeren ,dat stadhuis afmaken en de schouders er weer onder .En al die 15 gefrustreerden laten verhuizen naar een plek heel ver van onze mooie stad vandaan.

 3. ha ha ,Henk van K onze stads(huis) dichter .Het maakt niet uit welk woord je zegt ,het rijmt bij Henk altijd op “stadhuis”.
  Dat is toch een zekere gave.

 4. Over het stadhuis valt te twisten, maar ik vind het hoogst merkwaardig dat de verliespartijen met de trofee weggaan en dan nog scanderen dat er een brede coalitie het liefst zonder behoorlijk bestuur en GroenLinks. Dit doet het vertrouwen in de politiek niet goed. Daar moeten de formateurs rekening mee houden net als met diegene die niet hebben gestemd omdat er niets om op te stemmen valt. Dit laatste geld voor heel Nederland. Ik ben al teleurgesteld door de persoon waar ik op heb gestemd, niet de raad in willen, maar wel voorkeurstemmen behaald zonder eerst aan te geven dat zij niet de raad in wilde. Ik vind het kiezersbedrog. Maar alles is mijn mening.

  1. Maar uw mening doet er wel toe en is ook nog eens correct! Ik heb reeds alle vertrouwen in de plaatselijke politiek verloren en kon me er daarom ook niet toe aanzetten om dit jaar te gaan stemmen. Mijn stem zou een parel voor de zwijnen zijn…..
   De kans dat op termijn alles anders zal worden, moeten we maar niet te groot achten. Het is een bepaald slag mensen dat kiest om de politiek te gaan. Mensen die denken dat ze bepaalde zaken kunnen veranderen en dus een hoge dunk van zichzelf hebben. Dat soort volk staat niet open voor kritiek en is in de regel niet bereid om aan zelfreflectie te doen. Gevolg: alles blijft bij het oude.

  1. Ik ben heel nieuwsgierig op welke club u heeft gestemd ,misschien wilt u voor uw trouwe schare fans een tipje van de sluier oplichten ?

   1. stemmen maakt in deze corrupte klerezooi geen ruk uit, maakt niets uit waar je op stemt je word toch bedrogen, hoop dat er volgende keer niemand meer gaat stemmen, een stuurloos schip is beter dan een zinkend schip….

    1. Beste heer RB uw antwoord is politiek correct : u geeft geen antwoord maar kletst er om heen.

     1. heer of vrouw ook dat is voor u een vraag en voor mij een weet, ik zou niet kunnen inzien waarom ik dit soort info met u zou willen delen, ook geen idee wat u er mee zou willen bereiken als u dit zou weten, dit is net als mijn PIN code voor mij, u bent zeker een nieuwsgierig aagje met zo’n saai leven dat u de hele dag ook big brother achtige programma’s zit te gluren

      1. Dit antwoord maakt in ieder geval duidelijk dat u helaas niet ben uitgerust met een bijzonder hoog IQ maar gezien uw dagelijkse bijdrage aan dit programma was het onze trouwe lezers natuurlijk al jaren bekend.Na jaren lange analyse van uw bijdrage’s (dan weet u meteen wat ik de hele dag doe)kom ik tot de conclusie dat u geen enkele constructieve reactie heeft geplaatst .Slechts negatieve, ongefundeerde, uitspraken.Onze psychologen hebben hieruit een profiel van u kunnen samen stellen wat vanaf heden ter inzage ligt in de bibliotheek school 7 .Daarin staat ook uw huisadres ,email en pincode vermeld.Met vriendelijke groet.

       1. zo Dhr Boutkan maar even inlichten dat een zekere zus dreigementen, in de vorm van het openbaar maken van persoonsgegevens, uit tegenover RB

    2. Zolang mensen bereid zijn om naar de stembus te gaan, verandert er inderdaad niets. De gedachte is dan dat het systeem functioneert en er geen reden is om het over een andere boeg te gooien. Als slechts tien procent komt opdagen, zal menigeen zich achter de oren krabben en beseffen dat het tijd is om de lokale democratie op een andere leest te schoeien. Maar het dan moet, tja, dat is de vraag. Ik zou het eigenlijk niet weten. Dat er het nodige valt aan te merken op de wijze waarop plaatselijke democratie zijn beslag krijgt, wil niet zeggen dat er veel betere bestuursvormen voor handen zijn.
     Uiteindelijk zijn het de poppetjes – lees de raadsleden – die bepalen of en hoe het werkt. En daar gaat het meestal mis. Veel mensen zijn helaas niet te vertrouwen, omdat ze hun eigen belangen nastreven……

 5. Voor het eerst heb ik bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen niet gestemd. Dat heeft geen enkel nut meer. Verraders en andere lapzwansen vormen al heel lang de gemeenteraad. Dat gaat gewoon door. Nu met een gedroomd motorblok van een Citroën 2CV in een …? Bedenk het maar.

Back to top button
%d bloggers liken dit: