Hollands KroonVideo

Bewegen op de Beurs: “Geen excuus om thuis te blijven zitten” (video)

Anna Paulowna – Dat genoeg bewegen ten goede komt aan zowel de fysieke als mentale gezondheid is inmiddels algemeen bekend. Echter, vooral voor ouderen en mensen met een beperking kunnen fysieke belemmeringen dit lastig maken. Tijdens de Blijf Bewegen Beurs, georganiseerd door Team Sportservice en Betue Hulpmiddelen, werden praktische tips gegeven om juist deze doelgroepen aan het sporten te krijgen.

“Wat we hier proberen te laten zien is dat je echt geen excuus meer hebt om thuis te blijven zitten”, vertelt Paul de Betuë. Als ondernemer gespecialiseerd in hulpmiddelen voor mensen met een beperking weet de Betuë als geen ander aan te sturen op wat er nog wel mogelijk is wanneer fysieke belemmeringen sporten lastiger maken. De beurs die hij samen met Team Sportservice opzette heeft dan ook een duidelijk doel. “We proberen mensen enthousiast te maken om meer te bewegen. Niet stil blijven zitten, maar deel te nemen aan de maatschappij.”

Met een breed aanbod van speciale fietsen tot yoga, en van cognitieve speloefeningen tot een ervaringsdeskundige tegen eenzaamheid biedt de beurs voor ieder wat wils. Wilco Kenter is projectcoördinator bij Team Sportservice, en houd zich vooral bezig met het bevorderen van fietsen voor ouderen. “We proberen door heel de regio Doortraproutes te ontwikkelen. Dat zijn routes waarbij er zo min mogelijk gestopt hoeft te worden, weinig drempels op de weg liggen en vooral rechtsaf wordt geslagen. De routes zijn zo veilig mogelijk.” Het fietsen van die routes kan alleen, maar wordt door Team Sportservice ook aangeboden als groepsactiviteit. Zo slaat de organisatie naar eigen zeggen twee vliegen in één klap. “Die groepen zijn heel divers. Mensen komen overal vandaan, en leren elkaar zo ook goed kennen. Zo kunnen we ook gelijk wat eenzaamheid tegen gaan.”

Koersen
Creatief omgaan met belemmeringen lijken de sleutelwoorden op de beurs. De Betuë is zelf ervaringsdeskundige; als rolstoelgebruiker en wielerfanaat zit zelf in een peloton rijden er helaas niet meer in. Echter, niets doen is voor hem geen optie. “Ik heb een andere uitdaging gevonden in het handbiken (fiets met handaandrijving, red.). Dan heb je eigenlijk hetzelfde gevoel alsof je weer aan het koersen bent. Het is een alternatief, maar het geeft wel weer het gevoeld dat je echt aan het sporten bent. Dat is gewoon fantastisch, en dat geeft ook weer energie.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button