Den HelderVideo

‘Er is een groep kinderen die buiten de boot valt. Dát is de groep die Stichting Leergeld helpt.’ (video)

Den Helder – Het oude ABN-kantoor aan het Koningsplein is sinds kort het onderkomen van Stichting Leergeld Den Helder. Vrijwilligers van deze organisatie regelen onder meer tweedehands fietsen en laptops voor gezinnen die moeilijk rond kunnen komen.

De nood is hoog, merkt voorzitter Thalina Meurs op. “We zijn net een paar maanden bezig en hebben al bijna zeventig mensen geholpen.” De stichting richt zich op gezinnen met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm en probeert door creatief te werk te gaan zoveel mogelijk kinderen te helpen. Fietsen komen binnen via het ANWB Kinderfietsenplan en de landelijke stichting kan via relaties met het bedrijfsleven aan laptops komen die geschikt zijn voor het onderwijs. “Voor de fietsen is het belangrijk dat ze voldoen aan de veiligheidseisen”, vertelt penningmeester Thomas Meurs. “Over het algemeen komen ze goed binnen, maar we lopen ze altijd nog even na en stellen de fiets natuurlijk af op degene die ‘m gaat gebruiken.” De laptops zijn wat bewerkelijker, vertelt de penningmeester, “voor het onderwijs zijn er minimale systeemeisen, maar gelukkig hebben we goede connecties en leveren we uitsluitend laptops waar de kinderen mee aan de slag kunnen.”

Reactie gemeente
Die aanpak ziet ook de gemeente Den Helder als positief. Wethouder Peter de Vrij vindt Stichting Leergeld “een goede aanvulling op de maatregelen die de gemeente al getroffen heeft, zoals de Jeugdfondsen voor Sport, Educatie en Cultuur.” Zeker op het gebied van laptops vervult de stichting een behoefte. “Uiteindelijk”, vertelt de Vrij, “wil de gemeente toe naar een geïntegreerd armoedebeleid waarin in eerste instantie de Jeugdfondsen, maar mogelijk op termijn ook Stichting Leergeld in zijn ondergebracht.”

De stichting is op zoek naar hulp. Donaties in de vorm van geld en spullen, maar ook vrijwilligers die zich willen inzetten voor de stichting zijn van harte welkom.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button