Hollands KroonUitgaan

Zomerexpositie ‘Water + Land (klei) Lucht en Zee’ in de Cultuurschuur

Wieringerwerf – Broer Koos en zus Susan Beemsterboer, beiden geboren in het kunstenaarsdorp Bergen, mogen in juni en juli exposeren in de Cultuurschuur van Wieringerwerf. Susan (1962) en Koos (1951) komen met hun mooiste kunstwerken naar deze expositie.

Susan is al vele jaren een keramiste en maakt schalen, objecten, vreemde vogels en vissen. Ook de “mensfiguren”, gaat zij duidelijk niet uit de weg. De kleuren zijn helder en de afbeeldingen in haar werk doen verbazen van schoonheid. Suus heeft jaren op het water gewerkt als stuurman op de grote vaart en was ook sluiswachter. Op dit moment vaart zij nog in de Biesbos met haar eigen boot. Veel (water) dieren komen regelmatig naar voren in haar werk. Susan houdt van met handgevormde objecten en veel is raku gestookt.

Koos heeft iets met de Wieringermeer. Rond 1995 was hij medeoprichter van de Kunstkring Meerkunst (wat plaats vond in Kreileroord). Op de expositie “Kijk op de Wieringermeer” hingen meerdere werken van hem en drie daarvan neemt hij ook weer mee naar de expositie in de Cultuurschuur. Schilderijen van Koos zijn modern naïef, puur en direct op het doek geschilderd met het mes, pasteus, dus lekker dik en stevig in kleur. Pasteus schilderen is een techniek waarbij de verf in dikke lagen op het doek wordt gebracht.

Koos heeft in Bergen de kunst als het ware met de paplepel ingegoten gekregen. Zo heeft hij les gehad van onder andere Dirk Nap, Carel Colnot en Franco Costa, die weer leerling was van Picasso. Franco maakte bijvoorbeeld de affiche voor de “America’s cup 1987” en de “Whitbread Race Round the World”, beide grote zeilwedstrijden over de gehele wereld. Koos zwierf langs de kust van de Wieringermeer, het Wad en natuurlijk de Noordzee. Daarvan maakte hij kunstwerken.

Gratis entree
Veel (bijna alle) werken van broer en zus Beemsterboer zijn te koop. Daarvan gaat 20 procent naar de Cultuurschuur ter ondersteuning van wat daar allemaal gebeurt. De Cultuurschuur is elke dag open en de expositie is van 3 juni tot en met 23 juli gratis te bewonderen aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button