Politiek

Beter voor Den Helder in brief aan de raad: “alleen met ons verstand nog met de coalitie verbonden”

Partij is zeer teleurgesteld in coalitiegenoten

Advertentie:

Den Helder – Beter voor Den Helder heeft donderdagochtend de verwachte brief aan de gemeenteraad gestuurd, waarin de partij nogmaals benadrukt uit college en coalitie te zijn gestapt. “Wij zijn zeer teleurgesteld, niet alleen in de raad, maar in het bijzonder in onze coalitiegenoten”, valt te lezen in de brief.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag (22 april) werd voor de tweede keer geprobeerd Remco Duijnker benoemd te krijgen als wethouder namens BvDH. Voor de tweede keer stemde de raad in meerderheid tegen deze benoeming, tot ontzag, schrik en teleurstelling van fractievoorzitter Carlo Assorgia en zijn fractiegenoten. “Wij hadden in 2022 een duidelijke afspraak gemaakt en die is nu niet nagekomen. Bij ons is een afspraak een afspraak”, aldus Assorgia in de brief aan de raad. “Wij zijn daarom met ons hart uit de coalitie gestapt, alleen met ons verstand zijn wij nog met de coalitie verbonden.”

Assorgia stelt in de brief dat het nu aan de andere coalitiepartijen is duidelijk te maken hoe ze deze situatie zien en hoe zij het geschonden vertrouwen denken te herstellen. “Een andere keuze maken dan Beter voor Den Helder behoort daar ook bij, evenals ons het initiatief te geven een oplossing te zoeken.”

Fragment uit de brief van Beter voor Den Helder.
Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

12 reacties

 1. De coalitiepartijen dienen zo snel mogelijk ergens anders een goed betaald baantje te vinden voor Remco Duijnker. Pas dan gaat het weer goed met ‘de stad’. Lodewijk XIV zei het al: “L’État c’est moi!”

  1. Beste Dick ,

   Wat misverstanden wegnemend,
   Remco is na zijn wethouders periode , gewoon weer aan het werk gegaan, en doet dat tot op de dag van vandaag, BVDH verlangt dat ook van zijn wethouders
   Hopende jouw zo voldoende geïnformeerd te hebben ,
   Vr gr Carlo

   1. Beste Carlo,

    Ik heb het helemaal niet over wachtgeld, maar over dienstbaar zijn aan Den Helder en zijn bevolking. Als Remco Duijnker en BVDH dat waren, dan maakten jullie een diepe buiging voor de meerderheid in de gemeenteraad die kennelijk niet achter jullie wethouders kandidaat staat en kwamen jullie gewoon met een andere kandidaat. Schending van vertrouwen en van afspraken? Zou het ook voortschrijdend inzicht kunnen zijn? Als je het belang van de stad ondergeschikt maakt aan het belang van de poppetjes in de vriendenrepubliek Den Helder, dan kun je BVDH beter omdopen tot Beter Voor De Hachjes (van enkelen). hg Dick.

 2. Ik stel voor om een nieuw coalitieakkoord op te stellen van een half A4tje, met daarin uitsluitend de namen van de poppetjes die de overbetaalde baantje mogen invullen. Langzamerhand heeft de Helderse bevolking toch wel door hoe het zit, een schaamlap in de vorm van een uitgebreid programma is daardoor overbodig geworden.

 3. In de psychologie gaat men ervanuit, dat wapenspreuken, credo’s en leuzen er vooral toe dienen om een zwakte in jezelf te overschreeuwen. “Ik zal handhaven” als wapenspreuk van een land waarin geen enkele wet gehandhaafd wordt. “Eendracht maakt macht” als wapenspreuk van Belgie, het meest verscheurde land ter wereld. En dan “Beter voor Den Helder”, mijn God! Ik vind het helemaal niet fijn om het volgende te moeten opschrijven, want ik mag Remco Duijnker wel, maar zijn optreden bewijst dat hij ongeschikt is voor het wethouderschap. Als je faliekant bent weggestemd, dan trek je je terug als wethouders kandidaat met de mededeling dat het belang van Den Helder en haar bevolking om niet in een ellendige en kostbare bestuurscrisis terecht te komen, vele malen groter is dan jouw persoonlijk belang bij het wethouderschap.

 4. Deze brief laat nog veel onzeker. Wel met het verstand, niet met het gevoel? Wat betekent dat politiek?
  Je hoort wel of niet bij een coalitie. Naar mijn mening bestaat de coalitie nu uit één partij minder.

 5. Echt een heel vervelende situatie en een crisis kan Den Helder echt niet gebruiken! Toch zie ik wel een opening in de tekst van Carlo Assorgia. Hij wil denken aan een oplossing. Misschien is het beter om met een andere wethouderskandidaat te komen? Natuurlijk geldt afspraak is afspraak, maar een wethouder die nu al geen vertrouwen heeft bij een meerderheid van de Raad zou geheid problemen geven in de toekomst. Dat wil je hem, maar zeker ook Den Helder toch niet aandoen? Spring over je eigen schaduw heen en ook de Raad als geheel zou constructief aan een oplossing moeten willen werken. Den Helder, onze stad, verdient het!

  1. Wiltrude, er kunnen nog 3 wethouders naar huis. Is beter voor de stad en biedt ruime mogelijkheden om het ambtenaren gezelschap te reduceren tot dat wat nodig is. Waarom dit niet begrepen wordt is mij een raadsel. De huidige ijdele wethouder vertegenwoordigingen is een recept voor meer problemen en meer kosten.

  2. Afspraken in een coalitie akkoord hoeven dus niet nagekomen te worden en dan gaan diegenen die afspraken geschonden hebben nog eisen stellen ook?

 6. Waarom zoekt niemand uit waarom Duinker wethouder moet worden ??!!!! Assorgia weet dat consequenz zum tode fuert

 7. Laten we ophouden met het benoemen van ‘de stad’. Den Helder is een gemeente, dat betekent dat er meerdere woonplaatsen zijn dat binnen een begrenste gebied met elkaar verbind. Julianadorp en Huisduinen zijn dorpen binnen de gemeente en behoren niet tot ‘de stad’. Anders had het ook de Stadsraad genoemd kunnen worden i.p.v. gemeenteraad.

 8. Wat onvergeeflijk is voor dit college en deze raad is het in de steek laten van het volk Israël na de Hamas misdaad op 7 oktober van vorig jaar. Daar komt ook nog bij dat zij hiermee ook ons volk met christelijk/ Joodse cultuur in de steek hebben gelaten. Wij weten waar wij aan toe zijn mocht een “ Hamas-aanval” bij ons plaats vinden! En zij nu maar zeuren over een meneer die daar niet gewenst is. Dat is geen bestuurlijke crisis, dat is bestuurlijke incompetentie.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button