Politiek

Emotionele informatieavond over tijdelijke asielopvang in Wieringerwerf

Advertentie:

Wieringerwerf – De informatieavond over de tijdelijke asielopvang van honderd asielzoekers in Van der Valk Hotel Wieringermeer, georganiseerd door de gemeente Hollands Kroon en het COA, werd woensdagavond druk bezocht. Vooraf hadden 365 personen zich aangemeld en de aula van RSG Wiringherlant zat dan ook bomvol. Naast burgemeester Rian van Dam, wethouder Mary van Gent en teamchef politie Sjoerd van den Berg was ook het COA met drie mensen aanwezig. Voor de gespreksleiding was ex-TV-presentatrice Marceline Schopman ingehuurd.

De avond ving aan met het maken van enkele spelregels over het verloop van de avond, zodat alles ook netjes zou verlopen. Daarna schetsten burgemeester Van Dam en wethouder Van Gent de context van de spreidingswet en de impact daarop voor Hollands Kroon. Daarna was het de beurt aan Mariëlle, locatiemanager bij het COA, die haar gehoor vertelde over de noodzaak van de tijdelijke opvang en hoe dat naar haar ervaring zou gaan verlopen. Omdat de emotie in de zaal hoog was, werd ze telkens onderbroken met vragen en opmerkingen die vanuit het publiek geroepen werden. Na de inleidende bijdrage van het COA vertelde politie-teamchef Van den Berg wat over de veiligheid buiten het hotel.

Vragen
Daarna was het tijd voor vragen vanuit inwoners en zoals verwacht waren dat er veel. De eerste vragen handelden over het late tijdstip waarop bekend werd dat er tijdelijk honderd asielzoekers bij Van der Valk geplaatst zouden worden, waarop burgemeester en wethouder het in hun beleving ongelukkige tijdpad verklaarden. Andere vragen uit de zaal handelden over de tijdsduur die de opvang in beslag zou nemen, waarbij het antwoord was dat dit ‘in principe’ tot maximaal 1 juli 2025 zou duren. In principe, omdat ook de gemeente en het COA niet kunnen inschatten hoe de situatie over een jaar is. Het zijn niet ‘de knoppen waar wij aan kunnen draaien’, stelde Van Dam daarbij. Wel gaat de gemeente hard aan de slag om een uitvraag te gaan doen voor één of meer permanente AZC’s, waar de bewoners van de tijdelijke opvang uiteindelijk naar toe moeten.

Een frequent terugkerende vraag in diverse bewoordingen was waarom het allemaal in de Wieringermeer moet plaatsvinden, terwijl die voormalige gemeente al zwaar belast is met veel kassen, datacenters, windmolens en arbeidsmigranten. De gemeente gaf daarop aan dat het, in samenspraak met de gemeenteraad, de bedoeling is dat er een eerlijke spreiding over de gemeente gaat plaatsvinden. Een aantal keren werd met name ook Anna Paulowna als alternatief genoemd, hetgeen steevast op applaus van de zaal kon rekenen. Ook waren er zorgen over de veiligheid in de omgeving van het hotel, waarbij met name ook de bushalte en tunnel onder de A7 werd genoemd. De politie gaf aan dat Wieringerwerf zou worden opgenomen in de surveillance.

Emotie en boosheid
Ondanks de oproep van Schopman en burgemeester Van Dam om de avond op een respectvolle manier te laten verlopen was dat niet altijd het geval. Vanuit emotie, scepsis, boosheid en onbegrip over de verantwoordelijkheden, procedures en de spreidingswet was niet iedereen ontvankelijk voor de uitleg of toelichting. Termen als ‘de Wieringermeer is vol’ en ‘als die Van der Valk de portemonnee niet trekt, dan slopen we die hele boel daar en zetten er woningen voor terug’, werden vanuit emotie gedaan, maar kregen wel ovationeel applaus. Op veel van de uitleg en beantwoording werd ook respectvol gereageerd, maar dat was lang niet altijd het geval en vooral het geroep en geschreeuw deed afbreuk aan het echte informatiegehalte van de avond. Aan het eind van de avond gaf het COA aan dat op het moment dat de tijdelijke opvang straks geopend is, ze ook koffieochtenden voor bezorgde buurtbewoners willen organiseren om te laten zien dat het echt om ontheemde vluchtelingen gaat. Dat aanbod viel in elk geval in goede aarde.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Mooie praatjes! Zeker van COA. Die liegen alles bij elkaar. De burgemeester moet maar eens informeren gaan vragen bij de haven wacht en gemeente werkendam. Daar heeft een jaar een asielzoekers boot gelegen. Het dorp was blij dat hij weg was. Ik kan niet in detail treden maar heb er gewerkt. En weet uit ervaring hoe coa en vluchtenlingen werk alles bij elkaar liegt. Ook tegen de politie!

Wellicht ook interessant

Back to top button