Politiek

Extra raadsvergadering over bestuurscrisis in Den Helder

Coalitiepartners blijven zwijgen...

Advertentie:

Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder gaat in een extra vergadering praten over de bestuurscrisis die is ontstaan nadat de fractie Beter voor Den Helder (vijf zetels) uit de coalitie is gestapt en het vertrouwen in het college heeft opgezegd. Het plannen van deze extra raadsvergadering is een initiatief van Leo van Esdonk, raadslid namens Fractie Pastoor, die vindt dat zowel Beter voor Den Helder als de coalitie te veel vragen onbeantwoord laten.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag (22 april) werd de beoogde wethouder van Beter voor Den Helder, Remco Duijnker, voor de tweede keer weggestemd door de raad. De benoeming van Duijnker was een afspraak uit het coalitieakkoord, maar een deel van de coalitie heeft zich daar dus niet aan gehouden. Voor fractievoorzitter Carlo Assorgia was dat reden om per direct het vertrouwen in de coalitie én het college op te zeggen. “Als het vertrouwen er in onze wethouder niet is, dan is ons vertrouwen in de overige wethouders weg.”

Coalitie blijft zwijgen
Hoewel Assorgia harde taal sprak tijdens de raadsvergadering, leek het kwartje niet gelijk te vallen bij de coalitie. “Het opzeggen van vertrouwen in een coalitie of het stappen uit een coalitie zijn hele verschillende dingen”, zei Edwin Krijns, fractievoorzitter van het CDA, een dag later. Het CDA wachtte net als andere fracties op de officiële mededeling van Beter voor Den Helder dat de fractie daadwerkelijk niet meer deel uitmaakt van de coalitie. Die mededeling kwam vandaag, op 25 april, in een brief van fractievoorzitter Assorgia aan de raad.

De zes overgebleven coalitiepartners (D66, GroenLinks, de VVD, PvdA, Stadspartij en het CDA) blijven vooralsnog zwijgen over de ontstane bestuurscrisis en de gevolgen die dit heeft. Gevraagd naar een reactie op de brief van Beter voor Den Helder, die de breuk in de coalitie definitief maakt, geeft elk van de coalitiepartijen een soortgelijke reactie, zijnde: “We gaan dit binnen de fractie bespreken.” De VVD en D66 reageren helemaal niet op de brief, maar hun reactie was maandagavond al van gelijke strekking.

Extra vergadering
Het doel van de extra raadsvergadering is alles wat maandagavond gebeurd en gezegd is en niet geduid is, terwijl daar wel behoefte aan was, als raad zijnde te bespreken. Ook de inhoud van de brief zal ter bespreking liggen. Voor het agenderen van een extra vergadering is steun van minimaal zeven raadsleden nodig. Initiatiefnemer Van Esdonk haalde dat aantal makkelijk. Zijn voorstel werd gesteund door de hele oppositie: de PVV, Behoorlijk Bestuur, Samen Actief en zijn eigen Fractie Pastoor.

Vragen die leven bij de oppositie zijn bijvoorbeeld: Hebben we nog een college? Is het college dan demissionair? Wat houdt dat in voor het bestuur van de stad? Wat hebben de andere wethouders gedaan of misdaan dat ze niet meer vertrouwd worden? Is of komt er dan ook een motie van wantrouwen? Wat houdt het in dat je met je hart ergens zit en met je verstand ergens anders? Wat vinden de coalitie en het college ervan dat ze niet meer vertrouwd worden?

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

  1. Even een noot ter verduidelijking van de ontstane situatie:
    In het Nederlandse gemeentelijk bestuur kan een fractievoorzitter inderdaad zeggen dat hij geen vertrouwen meer heeft in de wethouders, maar dat is eigenlijk vooral een manier om te laten zien dat hij het niet eens is met hoe dingen gaan. Dit leidt niet direct tot officiële gevolgen zoals het aftreden van wethouders, tenzij er verdere stappen worden ondernomen zoals het indienen van een motie van wantrouwen.

    Een motie van wantrouwen is de officiële manier om echt aan te geven dat de raad het vertrouwen opzegt in de wethouders of het hele college van B&W. Als zo’n motie wordt aangenomen, dan moeten de wethouders of het hele college inderdaad aftreden.

    Het lijkt erop dat er wat verwarring was in de gemeenteraad over de situatie van het college. Als niemand vragen stelt en de vergadering gaat gewoon door, dan kan het zijn dat niet iedereen begreep wat de uitspraak van het opzeggen van het vertrouwen betekende, of misschien was het niet duidelijk gecommuniceerd. Normaal gesproken, als het vertrouwen officieel wordt opgezegd door een motie, dan zou het college demissionair worden, wat betekent dat ze alleen nog lopende zaken afhandelen totdat er een nieuw college is. Maar als dat niet officieel gebeurt met een motie, dan blijft alles bij het oude.

    Mart Coers

Wellicht ook interessant

Back to top button