Cultuur/NatuurKop van Noord-Holland

Provincie vraagt 35 miljoen voor herstel duinen in de Noordkop

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – De provincie Noord-Holland vraagt 110 miljoen euro aan bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met het geld wil de provincie 150 maatregelen nemen die kwetsbare natuurgebieden helpen herstellen van de gevolgen stikstofneerslag. Het gaat onder meer om projecten in de duinen van de Noordkop. De projecten worden de komende zes jaar uitgevoerd in nauwe samenwerking met natuurorganisaties. Ook wordt geld aangevraagd voor boscompensatie en onderzoek.

“In onze natuurgebieden zijn de gevolgen van te veel stikstof goed te merken”, zegt gedeputeerde voor Rosan Kocken. “Bepaalde planten groeien extra sterk en verdringen kwetsbare soorten planten. Met dit geld kunnen we grote stappen zetten om onze natuur te herstellen. We pakken overwoekering aan, we verbeteren de waterkwaliteit en we zorgen voor het behoud van het unieke open duinlandschap.”

Rijk en provincies investeren in natuur via het Uitvoeringsprogramma Natuur. Doel is om bron- en herstelmaatregelen te nemen die de stikstofneerslag op de meest kwetsbare natuurgebieden terugdringen.

Duingebied
Het gaat niet goed met de duinheide. De neerslag van stikstof leidt tot vermesting en verzuring van de bodem. We nemen maatregelen om de duinen weer open te maken en te laten verstuiven, zodat kalkrijk zand het gebied in komt. Er wordt zo’n 35 miljoen gevraagd voor herstel van de natuur in de duinen van Texel, Den Helder-Callantsoog, Zwanenwater, Pettemerduinen, Schoorl, Noord-Hollands Duinreservaat en Kennemerland-Zuid.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button