JeugdKop van Noord-HollandNoord-Holland

Ernstige psychische klachten bij jeugd toegenomen

Noord-Holland Noord – Sinds 2019 zijn ernstige psychische klachten bij middelbare scholieren toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de GGD Hollands Noorden. Minder jongeren voelen zich gelukkig, meer ervaren er stress en meer jongeren verwonden zichzelf opzettelijk. Het aantal jongeren dat in het afgelopen jaar heeft gedacht aan zelfdoding is met bijna een kwart gestegen tot meer dan twintig procent.

In de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, uitgevoerd onder bijna 6.000 leerlingen uit Noord-Holland Noord, worden tweede- en vierde klas leerlingen gevraagd naar hun ervaringen. 78 procent geeft aan zichzelf gelukkig te voelen. In 2019 was dat nog 81 procent. Normaliter vindt het onderzoek elke vier jaar plaats, maar vanwege corona is ervoor gekozen tussentijds een onderzoek uit te voeren. De GGD ziet een direct verband met de coronacrisis: “Door de gegevens van deze extra meting te vergelijken met voorgaande metingen van de Gezondheidsmonitor Jeugd krijgen we een goed beeld van de impact van de coronaperiode op de fysieke en mentale gezondheid van jongeren.”

Genotsmiddelen
Jongeren in Noord-Holland Noord roken vaker dan vóór de coronaperiode. Uitgaan en elkaar ontmoeten op feestjes was tijdens de coronaperiode niet of minder mogelijk. Dit kan van invloed zijn geweest op het gebruik van alcohol. Het percentage jongeren dat ooit alcohol heeft gedronken is vrijwel gelijk gebleven; wel is het percentage dat afgelopen maand alcohol heeft gedronken en het percentage dat afgelopen maand dronken of aangeschoten was gestegen. Het gebruik van softdrugs is vrijwel gelijk gebleven en het gebruik van lachgas is afgenomen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button