Raad van State wijst alle bezwaren tegen stadhuis af (update)

Den Helder – De Raad van State heeft woensdag uitspraak gedaan in het hoger beroep tegen de vestiging van het stadhuis op Willemsoord en alle bezwaren afgewezen. De procedure was aangespannen door Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder, Belangenvereniging Visbuurt Den Helder en twee inwoners van Julianadorp.

De Raad van State oordeelt dat de rechtbank in februari correct heeft gehandeld toen deze besloot dat de bouw van het stadhuis op Willemsoord door kon gaan. De partijen die bezwaar hadden ingediend stapten daarop naar de Raad van State. De hoogste algemene bestuursrechter heeft nu uitspraak gedaan in de zaak, waarmee deze definitief is afgerond.

De Raad van State vat de bezwaren tegen het stadhuis als volgt samen: “De appellanten zijn tegen de verhuizing van het gemeentehuis naar de locatie Willemsoord, onder meer omdat daaraan geen deugdelijk locatiebesluit ten grondslag ligt, verkeer- en parkeerhinder wordt gevreesd en de cultuurhistorische waarden worden geschaad.” In alle gevallen is de Raad van State het eens met het oordeel van de rechtbank dat deze bezwaren ongegrond zijn en ziet daarom geen aanleiding voor het terugdraaien van het besluit door de gemeente Den Helder.

Raadsbesluit
Door de tegenstanders van het stadhuis wordt betoogd dat de bouw van het stadhuis niet door kan gaan omdat er geen raadsbesluit aan ten grondslag ligt. De Raad van State bevestigt in haar uitspraak de conclusie van de rechtbank en zegt dat er geen wettelijke bepaling is die vereist dat er een locatiebesluit van de raad had moeten plaatsvinden. Daaraan voegt de hoogste bestuursrechter toe dat de instemming van de raad kan worden afgeleid uit het financiële besluit om een investeringskrediet vrij te maken.

Verkeer- en parkeerhinder
Wat betreft de mogelijke problemen qua verkeerstoevoer naar Willemsoord oordeelt de Raad van State net als de rechter dat deze kwestie in dit geval niet ter discussie kan staan. Dit is namelijk al het geval geweest bij de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Willemsoord 2012’, waarbij de percelen Willemsoord 66 en 72 de bestemming ‘gemengd’ hebben gekregen. Voor de gevreesde parkeerproblemen is volgens de Raad van State geen concrete onderbouwing. Het college heeft voldoende aangetoond dat aan de parkeerbehoefte kan worden voldaan. Daarnaast kan niet worden beargumenteerd dat er reeds sprake is van een parkeertekort: Bij een bouwplan hoeft enkel rekening te worden gehouden met de toename van de parkeerbehoefte.

Cultuurhistorische waarden en inpassing
Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder stelde in het hoger beroep dat er onvoldoende rekening is gehouden met de gevolgen van het stadhuis voor het omliggende culturele erfgoed. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is slechts ingegaan op de gevolgen voor Willemsoord 66, een Rijksmonument, en oordeelde positief. Volgens de Raad van State is dit terecht. Ook beargumenteerde de Helderse stichting dat er onvoldoende rekening is gehouden met wetgeving op het gebied van milieu en geluidsoverlast. In beide gevallen ziet de Raad van State net als de rechter geen aanknopingspunten om deze bezwaren gegrond te verklaren.

Klik hier voor de uitspraak van de Raad van State

Mobiele versie afsluiten