Sport

Wat moet je weten over sporten?

Advertentie:

Sporten. Je hebt er erg veel verschillende soorten van. De een houdt erg van sporten, terwijl de ander er het liefste niks over hoort. Sporten kent meerdere voordelen, dus het is zeker niet verkeerd om te doen. Welke voordelen zijn er? En welke soorten sporten zijn er eigenlijk allemaal?

Wanneer je de vraag stelt: ‘Wat is sporten?’, is het nog moeilijk te beantwoorden. Sporten is namelijk een erg breed begrip. Voor de een is een wandeling al sporten, terwijl voor de ander een intense work-out in bijvoorbeeld sportschool Tilburg sporten is. Bij sporten draait het om lichamelijke oefeningen en ontspanning waar vaardigheid, kracht en inzicht bij komt kijken.

Voordelen sporten

Door te sporten ervaar je meerdere voordelen. Zo kun je beter ontspannen, waardoor je minder stress zal ervaren. Ook zal je door te sporten minder somberheid, depressie en angst ervaren en zal je slaap verbeteren. Daarnaast bouw je aan goede spieren, botten en een mooie huid. Door veel te bewegen, dus te sporten, heb je minder kans op overgewicht, psychische klachten en kanker. Ook zal je minder snel een hartinfarct of beroerte krijgen.

Welke stofjes maakt je lichaam aan?

Door te sporten ervaar je, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, meerdere voordelen. Deze voordelen komen doordat jouw lichaam stofjes aanmaakt tijdens het sporten. Deze stofjes worden na ongeveer 20 tot 30 minuten aangemaakt. Het is als het ware een natuurlijke drugs. De stofjes die vrijkomen zijn serotonine, endorfine en dopamine. Wat deze stofjes doen is dat ze zenuwcellen met elkaar laten communiceren. De drie gelukshormonen hebben allemaal weer een andere werking op je lichaam. Zo helpt serotonine voor je humeur. Daarnaast ervaar je door dit stofje meer zelfvertrouwen en heb je een betere controle over je lichaam.

Het creëert ook minder stress. Bij het stofje endorfine voel je een meer pijnstillend gevoel. Doordat het pijnstillend is, voel je een gelukkig gevoel. Bij dopamine maakt je lichaam extra motivatie aan en voel je een belonend gevoel. Dopamine wordt tijdens het sporten ook voor een deel opgeslagen in je lichaam. Hierdoor ervaar je langere tijd een verbeterde humeur en gemoedstoestand. Daarnaast zorgt er ook nog eens voor dat jij je beter kan concentreren. Door te sporten heb je dus erg veel voordelen.

Soorten sport

Je hebt erg veel verschillende soorten sport. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Je hebt bijvoorbeeld teamsport. Hierbij werk je als het ware samen naar een doel toe. Voordeel hiervan is dat je elkaar erg goed kan motiveren tijdens het sporten, maar ook naar het sporten toe. Een nadeel is wel dat je verplicht vastzit aan dagen waarop je bijvoorbeeld traint. Je moet namelijk wel een moment hebben dat je met zijn allen samen kunt zijn. Daarnaast heb je ook nog duo sport. Hierin werk je met zijn tweeën samen. Ook hierbij kun je elkaar erg goed stimuleren, maar ook de keerzijde hiervan is dat je je aan afspraken moet houden. Je kunt er ook voor kiezen alleen iets te doen. Hierbij ben je in de meeste gevallen iets vrijblijvender. Het is maar net waar jij je voorkeur aan geeft. Wanneer je besluit te gaan sporten is onderzoek op het internet een goede optie.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button