Den HelderJeugd

Drukbezochte themadag bewegend leren op basisschool De Dijk: “Bewegen zorgt voor meer plezier”

Den Helder – Met bewegend onderwijs leren de kinderen van basisschool De Dijk er al springend, balancerend en draaiend op los. Een groot aantal belangstellende ouders maakte donderdag kennis met deze onderwijsvorm. Leerkracht en bovenbouw coördinator Nicole Gouverneur: “Beweging zorgt dat de stof extra beklijft.”

De Dijk organiseert ieder jaar een themadag waar steeds een ander thema centraal staat. Dit keer draaide alles dus om het thema bewegend leren, dat nu twee jaar wordt toegepast op de school in de Schooten. Volgend jaar gaan zij daar echt mee starten. Met die invoering ontwikkelen de kinderen van groep één tot en met acht spelenderwijs hun vaardigheden. Daarbij zijn zij meer in beweging, wat ook een groot verschil is met de hele dag in de schoolbanken zitten.

Voordat de bewegingsactiviteiten van start gingen, sprak Nicole Gouverneur van De Dijk de aanwezige ouders toe. “Bewegend leren doe je met stof die al een keer behandeld is in de klas”, vertelt Gouverneur. “Juist door bewegend leren te gebruiken, zorg je ervoor dat de stof extra beklijft. Dat gebeurt op drie verschillende manieren. Als een kind een som hoort, ziet en met een beweging uitvoert leren zij eigenlijk driedubbel.”

Beweegmaterialen
Uit onderzoek is gebleken dat bewegend leren voor meer plezier zorgt onder de leerlingen. Zo zijn zij geconcentreerder en gaat hun welbevinden omhoog. “De kinderen bewegen meer, wat goed is omdat het is ook goed voor sociale vaardigheden.” Zo moeten zij tijdens de activiteiten veel samenwerken en rekening met elkaar houden. Wieblie, platform voor bewegend leren, heeft het plan van aanpak van De Dijk onder de loep genomen en hun visie uitgewerkt. Op basis daarvan hebben zij ook beweegmaterialen uitgezocht, zoals een grote klok, een strandbal vol rekensommen en vliegenmeppers.

Het bewegend onderwijs is ingericht op zes vaste werkvormen, waaronder levend Kahoot, ballonnen, estafette en vliegenmeppen. Janneke van Nes van Wieblie: “We hebben een platform gecreëerd waarop kant- en klare lessen staan. Leerkrachten kunnen deze eraf halen en koppelen aan de vaste werkvorm. We hebben samen met De Dijk een hele mooie start gemaakt en een goede samenwerking gehad.”

Levend Kahoot
Na de uitleg van Gouverneur was het voor de ouders tijd om een kijkje te nemen bij de verschillende groepen. Zo kon in groep 5 worden meegekeken hoe leerlingen bij levend Kahoot au- of ou-woorden juist moesten spellen. “Ga squatten als je denkt dat je beeldhouwer met atje au schrijft, ga boksen als je denkt dat je beeldhouwer met otje ou schrijft”, legde meester Maarten zijn klas voor. Ook buiten was er genoeg te beleven. Zo maakten twee leerlingen hinkelend kennis met het metriek stelsel en moest een ander groepje breuken in de juiste volgorde op een getallenlijn zetten.

Daarnaast was donderdag door de gangen van het schoolgebouw een speurtocht uitgezet waarmee de leerlingen hun laatste kennis konden toepassen. “Ik vind de active floor het leukst”, vertelt de enthousiaste Dano. “Daar staan spelletjes en topografie op.” Ook Annejet komt graag bij de interactieve vloer: “Ik mag er iedere dinsdag een halfuur op.” Maar dat is niet de enige bewegingsactiviteit die zij met haar klasgenoten doet: “We hebben in de klas een briefje met verschillende spelletjes. Een speurtocht, propjesregen, vliegenmepper en nog een paar.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Er komen steeds meer alternatieve leermethoden en dat terwijl de kwaliteit van het onderwijs gillend achteruit gaat. Gewoon lezen, schrijven en rekenen gaat niet meer, gezien de berichten in de kranten. Hoe moeilijk is het om terug te keren naar de basis. Blauwe scholen, bewegend leren, hoeveel verstorende zaken moeten er nog komen. Misschien was dat ouderwetse onderwijs zo slecht nog niet. Oh ja, en stop eens met de overbelasting op onderwijzers met die administratieve ellende.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: