Defensie

Marine naar Noorwegen voor NAVO-vlootverband

Advertentie:

Den Helder – Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën is zondag vertrokken naar Noorwegen. Het marineschip sluit zich de komende vier maanden aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden uit de flitsmacht van de NAVO. Minister Kajsa Ollongren zwaaide de ongeveer 190 bemanningsleden in Den Helder uit.

Eerder op de ochtend vertrok ook het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam met een 275-koppige bemanning richting Noorwegen. Beide schepen nemen onder meer deel aan diverse grote oefeningen in de wateren bij het Scandinavische land. Doel is om de onderlinge samenwerking te versterken.

De Zeven Provinciën is uitgerust met een maritieme NH90-gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Het marineschip neemt de taken over van het multipurpose-fregat Zr.Ms. Van Amstel dat momenteel deel uitmaakt van SNMG1. De SNMG1 is hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en de Baltische Zee. Het vlootverband bestaat uit marineschepen van verschillende NAVO-bondgenoten. Nederland voert heel 2022 het commando over de maritieme taakgroep. Momenteel is dat in handen van de Nederlandse commandeur Ad van de Sande. De schepen van de SNMG1 zijn continu beschikbaar voor opdrachten uit het NAVO-hoofdkwartier.

Wereld houdt adem in
Minister Kajsa Ollongren sprak de bemanning van De Zeven Provinciën even voor het schip het ruime sop koos toe. Het vertrek op een moment waarop de wereld zijn adem inhoudt, zo zei ze. “Er is een oorlog in Europa, Poetins oorlog. Hij heeft Oekraïne aangevallen en daarmee hebben wij ook te maken. Nederland is lid van NAVO. Wij zijn bondgenoot sinds het eerste uur. Meer dan ooit moeten we er zijn.”
De bewindsvrouw noemde het belangrijk te laten zien dat Nederland het bondgenootschap beschermt en er is voor de bondgenoten in Oost-Europa. “Jullie zijn onze professionals. Jullie gaan laten zien wat de NAVO is. Stay safe en behouden vaart.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button