Noord-Holland

Leerbedrijven gezocht voor BBL-studenten

Advertentie:

Regio Noordkop – Zo’n tien BBL-studenten van Tetrix Techniekopleidingen zoeken nog een leerbedrijf voor het komende schooljaar. Door de coronacrisis weten technische bedrijven uit de Kop van Noord-Holland namelijk niet of zij voldoende opleidingscapaciteit hebben om de studenten te begeleiden. Een nieuwe generatie technische vakmensen kan door deze situatie mogelijk niet beginnen aan de opleiding mechatronica of constructie. Daarom is nu in samenwerking met Op Kop en Tech@Connect een video gemaakt om het belang van leerbedrijven te benadrukken en deze studenten aan een leerwerkplek te helpen.

Voor hulp bij deze zoektocht naar leerbedrijven, schakelde Tetrix het in januari gelanceerde platform Op Kop in. Ook Tech@Connect haakte aan. Samen met leerbedrijven Oostwouder, HGG en Jongejans Luchttechniek is een korte film gemaakt. Hierin vertellen technische bedrijven over hun ervaringen als leerbedrijf en te onderstrepen wat het voor je organisatie kan betekenen om studenten mee te laten draaien. De video is te zien via: https://youtu.be/_7wfoFJ16OQ.

Enthousiasmeren voor techniek
Op Kop en Tech@Connect zetten zich samen met onderwijs, ondernemers en overheid in om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Dat gebeurt onder andere met artikelen in het Techniek Magazine, initiatieven als TechVentures en evenementen als het Promotie Evenement Techniek. De afgelopen jaren is zichtbaar geworden dat de aanpak werkt: de instroom van het aantal studenten in technische opleidingen neemt langzamerhand toe.

In de video komen verschillende mensen aan het woord. BBL-student Emma Loof werkt bij Oostwouder in ’t Zand en stelt dat ze als volwaardige medewerker wordt gezien in het bedrijf. “Ik hoop dat ik hier na mijn opleiding mag blijven.” Dennis Kaarsemaker van HGG in Wieringerwerf vertelt dat het aannemen van jeugd voor een andere manier van denken zorgt: “Het is niet altijd gemakkelijk om daar ruimte aan te bieden, maar uiteindelijk leer je ervan en groei je als bedrijf mee met deze nieuwe generatie. Dat belang mogen we niet onderschatten.” Steve Hagedoorn van Jongejans Luchttechniek in Den Helder vindt dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om BBL-studenten kennis te laten maken met organisaties: “Eigenlijk zouden we binnen de sector structureel een roulatiesysteem of cluster moet bouwen voor deze jongens en meiden.”

Blijvende vraag naar technisch geschoold personeel
Volgens de drie bedrijven blijft er de komende jaren een aanhoudende vraag naar technisch geschoold personeel, ondanks de coronacrisis. Daarin spelen de leerwerkplekken dus een belangrijke rol. Als er een technische bedrijf is in de Kop van Noord-Holland die het gesprek aangaat met een van de studenten mechatronica of constructie, op mbo-niveau 2, 3 of 4 van Tetrix Techniekopleidingen? Neem dan contact op met opleidingsmanager Mara Strabbing via M.Strabbing@tetrixtechniek.nl of kijk op www.opkop.nl/tetrix.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button