Overige

Nieuwe expositie Gezonken Reddingen in het Reddingmuseum

Advertentie:

Den Helder – De Haaksgronden bij Den Helder is een verraderlijk gebied waar door de jaren heen vele schepen onder de zeespiegel zijn verdwenen en nu op de zeebodem liggen met tal van vergeten verhalen. Bijna 200 scheepswrakken liggen verborgen in het zand en van tijd tot tijd onthult de zee of de mens delen van hun verhaal. Wat voor schepen waren het, wie was de bemanning en zijn zij gered of met het schip naar de zeebodem verdwenen?

Het Nationaal Reddingmuseum heeft de verhalen van zeven van deze scheepswrakken en de legendarische reddingsacties die bij het vergaan van deze schepen gemoeid waren verwerkt in de bijzondere expositie Gezonken Reddingen. De reddingacties werden uitgevoerd door de heldhaftige redders van Den Helder en Huisduinen. Het levert prachtige en spannende verhalen op die bol staan van moeilijkheden, gevaren, ontberingen, onverschrokkenheid, heldendom en familieleed.

De expositie bevat verder een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit verraderlijke gebied. Deze informatie wordt vormgegeven op een unieke interactieve wrakkenkaart. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze expositie iedereen.

Opening expositie
De expositie Gezonken Reddingen wordt vrijdagmiddag 2 juli geopend door de directeur van het Waddenfonds, de heer Gerben Huisman. Deze dag is het Reddingmuseum gesloten voor publiek. Op zaterdag 3 juli is de expositie toegankelijk voor het publiek.

De realisatie van de expositie was mede mogelijk door de samenwerking met de Northseadivers, Periplus Archeomare, Museum Kaap Skil en het Marinemuseum. Zij hebben geholpen met het verzamelen van de relevante gegevens van de wrakken en de objecten die te zien zijn in de expositie.

Dankzij de brede steun van verschillende fondsen: Waddenfonds, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Stichting Ondernemers aan Zee en de Coöperatiefonds Rabobank kon het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers dit project realiseren.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button