Recensie

Elvis (recensie)

We hoeven niemand uit te leggen wie Elvis Presley was. Ongetwijfeld één van de grootste muzikanten uit de geschiedenis. Misschien minder bekend is dat hij gemanaged werd door de Nederlander Andreas Cornelis (Dries) van Kuijk. Hij werkte onder het pseudoniem Colonel (Tom) Parker en heeft grote invloed gehad op het leven van Elvis en zijn familie. Regisseur en schrijver Baz Luhrmann (Moulin Rouge, The Great Gatsby) ging de uitdaging aan om het scenario te schrijven en de regie op zich te nemen om het leven van Elvis Presley in beeld te brengen.

De jonge Elvis (Jay) was eigenlijk één van een tweeling, maar zijn broertje werd dood geboren. Op 13-jarige leeftijd verhuist het gezin naar Mississippi, waar hij in een zwarte wijk kwam te wonen. Hier begon zijn interesse voor de muziek, omdat hij omringd werd door country, gospel en blues. Mensen die hem inspireren zijn onder anderen Little Richard (Mason), B.B. King (Harrison Jr.) en Site Rosetta Tharpe (Yola).

Parker
Op 19-jarige leeftijd brengt Elvis (Butler) zijn eerst plaatje uit. That’s All Right van de Sun studio’s werd een enorme hit. Tom Parker (Hanks) is een zakenman die altijd in de entertainmentwereld op zoek is naar mogelijke bronnen van inkomsten. Als hij getriggerd wordt door het geluid, maar vooral de aparte verschijning en de bewegingen van Elvis, zoekt hij hem op om zijn diensten aan te bieden. Dit is het begin van een jarenlange samenwerking, waarbij Parker als het ware opgenomen wordt in de Presley familie.

Elvis is gek op zijn ouders hij heeft vooral een goede band met zijn moeder Gladys (Thomson). Vader Vernon (Boxburgh) wordt door Parker als financieel directeur in de Presley organisatie opgenomen. Hij weet Elvis bij de grote platenmaatschappij RCA onder te brengen. Als Moeder onverwacht overlijdt stort de wereld van Elvis in. Dat is zo’n moment dat Parker de familie ondersteunt. Tijdens zijn dienstplicht in Duitsland ontmoet hij Priscilla (DeJonge) Na de diensttijd komt hij terug en gaat hij acteren en zingen in speelfilms. Zijn carrière zit duidelijk in de lift en dat voor een groot deel door de drive van Parker. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn tussen beide.

In de huid van Elvis
Het is altijd spannend om te zien hoe het leven van een populair en zeer bekend figuur op het witte doek getoond wordt. Baz Luhrmann is er in ieder geval goed in geslaagd. Het is verbluffend om te zien hoe goed Austin Butler in de huid van Elvis kruipt. Niet alleen zijn uiterlijk, maar ook zijn stem en bewegingen zijn perfect. Ook Tom Hanks zet een prestatie van formaat neer. Als de corpulente Tom Parker geeft hij de man achter Elvis een gezicht. Voor Elvis altijd de goede vriend die hem zoveel mogelijk zijn zin lijkt geven, maar zakelijk de touwtjes stevig in handen houdt. De film laat goed zien hoe Parker de relatie beleeft. Geslepen weet hij Elvis via allerlei contracten aan zich te binden en zit de zanger klem.

Olivia DeJonge speelt de liefdevolle Priscilla die ook weer grote gelijkenis toont. Natuurlijk heeft de muziek een hoofdrol. Alton Mason, Kelvin Harrison Jr., en Yola weten de rollen van Little Richard, B.B. King en Siste Rosetta Tharpe van lekker stemgeluid te voorzien. Natuurlijk komt de liefhebber van de King of Rock aan zijn trekken. Veel bekende nummers komen langs. Aan het eind van de 2:39 uur durende film klinkt de kreet “Elvis left the building” en stellen we vast dat we ons geen moment verveeld hebben.

Regie: Baz Luhrmann
Met: Tom Hanks, Austin Butler, Chandon Jay, Olivia DeJonge, Helen Thomson, Richard Boxburgh, Alton Mason, Kelvin Harrison Jr., Yola,
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button