Den HelderUitgaan

Historische rondleiding Fort Erfprins gaat weer van start

Advertentie:

Den Helder – Fort Erfprins zou afgelopen april alweer opengaan nadat alle coronamaatregelen waren beëindigd, maar toen was er helaas wateroverlast die de rondleidingen in de weg stonden. “Vanaf aanstaande zaterdag 2 juli kunnen we gelukkig maandelijks weer mensen gaan rondleiden’’, vertelt Guillaume Slangen, één van de vijf gidsen die het fort rijk is.

Het huidige Fort Erfprins (voorheen Fort Lasalle), een authentiek fort dat deel uitmaakt van de ‘Stelling van Den Helder”, is met ±49 hectare het grootste fort van Nederland. Het fort is gelegen op Defensieterrein van de MK Erfprins dat nog steeds operationeel terrein is en doorgaans gesloten blijft voor publiek.

Voor de rondleiding dienen belangstellenden zich vooraf aan te melden bij het Toeristisch Informatiecentrum Willemsoord, gebouw 52A op Willemsoord in Den Helder, of via 0223 616100. Ook is het mogelijk om via het online inschrijf formulier op de website aan te melden voor de rondleiding. Inschrijving voor de rondleiding kan tot uiterlijk woensdag 29 juni, vóór 15.00 uur. Aansluiten op de dag zelf is helaas niet mogelijk. Maximaal 30 personen kunnen deelnemen en de kosten bedragen €5,- per persoon.

In verband met het feit dat Fort Erfprins nog steeds een operationeel fort is, is het bij aanmelding van belang om persoonsgegevens achter te laten: betreffende voornaam, achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, het type ID dat u meeneemt (ID kaart/Paspoort/Rijbewijs) en ID-nummer (ID kaart/Paspoort/Rijbewijs).

Bij het betreden van het fort wordt de legitimatie gecontroleerd dat bij de aanmelding is opgegeven. Bij een onjuist opgegeven legitimatie wordt toegang helaas geweigerd. Op de dag van de rondleiding is de toegangspoort (Keelpoort) vanaf 10.00 uur geopend. De rondleiding vangt aan om 10:30 uur en het einde is om ongeveer 12:30 uur.

Het fort is helaas niet geschikt voor mindervalide personen. Doe een paar makkelijk lopende, maar wel stevige schoenen aan, dit in verband met ongelijke vloeren en rare drempels. In de ondergrondse ruimten is er een redelijk constante temperatuur van ongeveer 14 graden, dus zorg voor redelijk warme kleding, een jas of vest. Bij regenachtig weer wordt regenkleding of paraplu aanbevolen mee te nemen, omdat er ook een eind buiten wordt lopen.

De toegang tot het fort Erfprins is gelegen aan het einde van de Fortweg, welke te bereiken is via de Abel Tasmanstraat ter hoogte van postcode 1782TD (1) in Den Helder. Parkeren voor auto’s is mogelijk op de nabijgelegen parkeerplaats en fiets of scooter voor de toegang van het fort.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button