Den HelderJeugdMaritiem

Lyceum aan Zee eindigt achtste bij Solar Boat Race

Leeuwarden – Tijdens het laatste raceweekend van ‘The Ultimate Solar Boat Challenge’ heeft het team van Lyceum aan Zee de achtste plaats bereikt. De scholieren hebben in vijf etappes de Elfstedenroute gevaren op zonne-energie, er deden in totaal 28 teams mee.

De achtste plaats leek ver buiten bereik na de eerste etappe, waar het team op de twintigste plaats eindigde. Ondanks het teleurstellende resultaat werkte het team hard aan de techniek en, vooral, de strategie. Tijdens de race moeten de teams continu het batterijpeil en het inkomende wattage van de zonnepanelen met, zodat ze een ideale mix tussen snelheid en energiegebruik kunnen vinden.

Alle zeilen werden bijgezet om zo efficiënt mogelijk te varen en vanaf dag twee zette het Lyceum aan Zee de inhaalrace in. Na etappe twee stonden de Nieuwediepers zestiende, na etappe vier elfde en toen was het tijd voor de laatste etappe.

Dat het team de eindstreep zou halen was zaterdagochtend 25 juni allerminst zeker. Het team kreeg de elektromotor niet aan de praat en dreigde de start te missen. Het duurde lang voor duidelijk was waar de oorzaak van het probleem zat, maar uiteindelijk bleek het relais niet goed te werken. De aloude oplossing ‘stekker er uit, stekker er in’ bleek genoeg te zijn, want toen het relais opnieuw was aangesloten ging de schroef wonderwel draaien.

Feestelijkheden na de finish
De zonneboot vaart onder de Elfstedenbrug door.
Op zoek naar de fout in het elektrisch systeem.

Het leidde tot gejuich, maar ook tot de volgende hectische fase. Met nog enkele minuten op de klok maakte het team de boot vaarklaar en werd deze te water gelaten. Captain Malika haalde de startstreep precies op tijd. Eén minuut later en de scholieren zouden een straftijd van 24 uur ontvangen.

Gedecideerd begon de stuurvrouw aan een inhaalrace. Binnen twintig minuten sloot de zonneboot aan bij de laatste boten en aan het eind van de etappe had de boot zes plaatsen goed gemaakt. Genoeg voor de achtste plek in het klassement.

Regio Noordkop heeft het team van bouw tot finish gevolgd en binnenkort volgt een langere (video)reportage over de race.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: