Politiek

Extra miljoenen nodig voor gezond maken en houden Willemsoord BV en Stichting Erfgoed

Advertentie:

Den Helder – Om Willemsoord BV en de Stichting Erfgoed financieel gezond te krijgen en te houden, moet de gemeente Den Helder enkele miljoenen per jaar extra uittrekken. Dat bleek maandagavond tijdens een beeldvormende raadsvergadering, waarin onderzoeksbureau Panteia haar adviezen en conclusies presenteerde. Een flink aantal taken moet worden overgeheveld naar de gemeente.

Panteia is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van Transport en Mobiliteit (eerder bijvoorbeeld onderzoek naar Port of Den Helder) en Maatschappij en Economie. Zij hebben de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de situatie bij Stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord BV. Conclusie: beide organisaties hebben moeite financieel het hoofd boven water te houden.

Willemsoord BV is verantwoordelijk voor een aantal zaken waar ze niet goed voor zijn toegerust, zoals het beheer van de buitenruimte, het faciliteren van grote evenementen en het onderhoud aan de buitenruimte en enkele (kunst)objecten die geen geld opleveren. Er zijn dus financiële en organisatorische uitdagingen, zo concludeert Panteia.

Panteia stelt onder meer voor:

  • Huur van Atlantikwall Centrum in Huisduinen (20.000 euro per jaar) te beëindigen en de tentoonstelling over te brengen naar Fort Kijkduin.
  • Zorg voor openbare orde en veiligheid op Willemsoord overbrengen naar de gemeente
  • Faciliteren grote evenementen onderbrengen bij de gemeente
  • Beheer en onderhoud objecten en buitenruimte onderbrengen bij de gemeente
  • Verduurzaming van het vastgoed (kosten naar schatting 8 tot 10 miljoen)
  • Compenseer eerdere verliezen van beide organisaties (schatting 1 miljoen)

Fractie Pastoor vermoedt dat de kosten hoger zullen blijken uit te vallen, aangezien er ook nog het nodige moet gebeuren aan de algemene bereikbaarheid van het terrein. D66 vroeg wat we kunnen leren van het verleden, want het is duidelijk dat er fouten zijn gemaakt. Behoorlijk Bestuur noemde het jammer dat er wel adviezen worden gegeven om Willemsoord weer boven water te krijgen, maar dat niet wordt gemeld wat de waarde van Willemsoord nu precies is.

Menno Menist (directeur Panteia) gaf aan dat de bereikbaarheid zeer cruciaal is en dat het wel past binnen de gegeven adviezen (leg het bij de partijen die hier kennis van hebben, dus niet Willemsoord BV zelf). De Koninklijke Marine is van groot belang voor Den Helder, maar prioriteiten lopen lang niet altijd synchroon. Rekenen op financiële voordelen uit samenwerking op korte termijn is dan ook niet verstandig. Over de waardebepaling loopt op dit moment een ander traject, waarbij het vastgoed opnieuw wordt getaxeerd.

Overigens zijn de adviezen van Panteia niet meer dan dat. De raad kan besluiten geen of slechts een deel van het advies over te nemen. In dat geval komen er ook weer andere financiële plaatjes naar voren. Besluitvorming over deze zaken door college en gemeenteraad moet na de zomer plaatsvinden.

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

6 reacties

  1. BV Willemsoord liquideren en terug naar de gemeente lijkt me een veel beter idee. Het moet een keer ophouden met die bodemloze put.

  2. Zoals ik al eerder heb aangegeven stoppen met B.V. Willemsoord en de Raad meer zeggenschap geven. Dus niet meer op afstand zetten en alleen als pin-automaat te worden gebruikt. Wat betreft de voorstellen van het Onderzoekbureau die zijn een druppel op een gloeiende plaat maar zijn niet verkeerd en alvast een begin.

  3. Het is wel heel erg makkelijk, hoe Panteia de toekomst van Willemsoord BV ziet. En de oplossingen die worden aangedragen zou de droom zijn van ieder bedrijf… Alles wat geld kost financier je met geld van de burger, en de winst over die investeringen steek je in eigen zak.

    Want dat zegt Panteia eigenlijk. 8 miljoen besteden aan verduurzaming betaald door de burger, en de bijbehorende huurverhogingen worden gestort op de rekening van Willemsoord BV.

    In het rapport wordt niet meegenomen wat de kosten zijn, om Willemsoord BV terug te laten vloeien naar de gemeente. Dus een totale ontmanteling van Willemsoord BV en de Stichting Erfgoed. Want ook de ontmanteling kost geld! Reken je niet direct rijk!

    Nergens wordt de ontmanteling van Willemsoord BV en de Stichting Erfgoed vermeld. Met de daarbij horende voor en nadelen voor gemeente Den Helder op korte en lange termijn.

    Zonder grote structurele injectie van de gemeente of ontmanteling gaat Willemsoord BV failliet! Maar waar is dan het onderzoek, wat de gevolgen zullen zijn van een faillissement? Want dat zou mischien nog wel de goedkoopste oplossing kunnen zijn, teminste als de bestuurders geen onrechtmatig handelen te verwijten valt.

    De oprichtingsaktes zou raadsleden heel veel inzichten kunnen geven. Daarbij niet alleen kijken naar de openbare gedeeltes, maar zeker ook de besloten gedeeltes. Die raadsleden gewoon onder geheimhouding in kunnen zien.

    Verder is de waarde van het terrein en de gebouwen niet zo intressant.. Alleen de winst en verliesrekening is nu belangrijk. Op basis daarvan moet gekeken worden wat het beste is op langere termijn… En dat zal mede door structureel lagere loonkosten, de ontmanteling betekenen van de BV en de Stichting. Bijkomend voordeel, dat de gemeenteraad meer mogelijkheden heeft om bij te sturen… En niet meer alleen als pinautomaat te fungeren.

    Iedere oplossing kost geld. Zowel kunstmatig in stand houden, een faillissement of een ontmanteling.. Het is alleen de vraag, wat is nu het goedkoopste (op lange termijn) en de snelste manier om tot een oplossing te komen.

    1. Ik zou wel eens willen weten wat de verlies en winst rekening zou bedragen. Terug naar de gemeente lijkt me een haalbare optie voor dit schip van bijleg .

  4. In het rapport ( in mijn bezit ) staan ook nog wat andere opties . oa het verkopen van onderdelen, genoemd zijn bv fort Westoever en fort Kijkduin. Verder zijn er best nog wel een aantal objecten die te verkopen zijn aan de huidige gebruikers?huurders.

Wellicht ook interessant

Back to top button