Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Den Oever

Wandelen doe ik graag, maar in de regio keek ik nooit veel verder dan de eigen stad (terrasje!), het Zwanenwater of Schoorl. Corona bracht daar verandering in en mijn partner en ik ontdekten de wandelroutes met pijltjes; via internet zijn er vaak leuke weetjes te vinden over het gebied. In deze nieuwe rubriek neem ik de lezer via een praatje en plaatje mee op ontdekkingsreis door de Kop van Noord Holland. De eerste wandeling bracht ons naar het voormalig eiland Wieringen.

Startpunt is Vatrop, de waterplas aan de kust nabij Oosterland. Meestal pauzeplek bij de rondjes vanuit Hippolytushoef, maar nu het vertrekpunt om naar Den Oever heen en terug te wandelen. Het is heerlijk wandelweer, 20 graden met een licht briesje. En het is laag water, waardoor het wad deels droog valt en dat betekent dat vogels hun lunch bij elkaar scharrelen. Schelpdieren, krabbetjes, kleine visjes en natuurlijk garnalen; een delicatesse die ik met wat whiskysaus om te smullen vindt! De vogels lopen driftig heen en weer te pikken en consumeren ze met zandsaus. Als Den Oever in zicht komt is de ruimte tussen de dijk en het water flink begroeid met struiken en planten. Een bord meldt ‘gevaarlijk terrein’ dus wegblijven is de boodschap en dat geeft heel wat vogels de rust om daar te vertoeven.

De haven
Na een klein uurtje wandelen, inclusief wat bankjes om te pauzeren en over het wad te kijken, is daar de haven van Den Oever. Dat is te horen en te zien, want hier wordt gewerkt aan schepen en is veel bedrijvigheid. Het is de thuishaven van de vissers van Wieringen, die niet altijd zonder gevaar het ruime sop kiezen. In de geschiedenis van de visserij lieten velen het leven op zee en daarvoor staat op de dijk naast de haven een monument. “Voor de omgekomen vissers van Wieringen / vergeten doen wij hen niet” is te lezen op de sokkel van het bronzen beeld, dat in 2005 is onthuld. Kunstenaar Hans Blank, die het beeld heeft gemaakt, woonde en werkte zowel in Ierland alsmede in Den Oever. De zee en schepen waren een terugkerend thema in zijn werk en in Den Oever overleed hij in 2019 op 67-jarige leeftijd.

Lopend op de dijk zag ik al van verre een uitkijktoren op de havenkade staan en die is een bezoekje zeker waard. Het ‘Waddenbelevingspunt’, zoals de 8 meter hoge toren wordt genoemd, is in 2018 geplaatst en biedt 360 graden rondom uitzicht vanaf twee plateaus. Op beide verdiepingen is veel informatie te vinden over de natuur en vooral over de vogels die dit gebied aandoen. Sommige soorten verblijven hier permanent, andere zijn op doorreis naar het noorden en/of het zuiden. Er staat op het bovenste dek ook een telescoop en gelijk zijn de lepelaars in beeld, waar we net alles over hebben gelezen. Volgens de info worden hier ook vaak zeehonden gespot, maar die laten het deze middag even afweten. Gelukkig hebben wij die in Den Helder ook vaak in het vizier bij een wandeling over onze eigen dijk!

Vogeldichtheid
Gezien het mooie weer met dat lekkere briesje vanaf het wad gaat de route niet via het ‘binnenland’, maar weer over de dijk terug. Het is nog steeds laag water met een leuke vogeldichtheid waar enthousiast gekwetter vandaan komt. Vanwege die vogels treffen we vlak voor Vatrop ook een bijzonder verkeersbord naast het pad: er wordt gewaarschuwd voor jonge kluten op de weg! Vaart minderen dus, gelukkig liep ik niet al te snel!

Bij Vatrop aan de picknicktafel zit een kennis uit Den Helder, die met haar zuster geniet van het uitzicht en vervolgens schrikt als ik meld over onze wandelingen te gaan schrijven. “Niet te veel benadrukken hoe mooi het hier is hoor, het is nu nog zo lekker rustig”. Dus bij deze… mensen, ga niet wandelen op Wieringen, er is niets aan! Tjonge, nu moet ik even voort met mijn Pinokkio neus; vlug maar weer aan de wandel en over een ander wandelrondje schrijven!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Heel leuk stuk Jo, jammer genoeg kan ik het niet hè, rug en longen willen na 300 meter niet meer dat is wel jammer.

    1. Maar zo nemen wij je via het scherm toch een beetje mee Giny… via de foto’s weet je hoe het eruit ziet. En je kunt met de auto bij Vatrop komen en aan de picknicktafel zitten om te genieten van het uitzicht over de waterplas.

Back to top button
%d bloggers liken dit: