Den Helder

Deelnemers Strand6daagse naar Hoek van Holland

Den Helder – In 2020 kon hij voor het eerst na 61 edities niet doorgaan, de strand6daagse. Zoals bij veel evenementen zorgde corona voor annulering van het wandelevenement. Inmiddels zijn veel mensen ingeënt en de zesdaagse valt in de categorie ‘buitenevenementen’ en dus gaat de tocht dit jaar door. Traditiegetrouw vertrekt op de zondag ervoor een bus vanuit Den Helder om de wandelaars van hier naar het startpunt in Hoek van Holland te brengen.

De organisator van de busrit is Ronald Grippeling. Hij heeft een bus voor 70 personen besteld en er gaan 63 wandelaars mee. “Bewust wat minder”, meldt hij, “want dan hebben we ook nog wat stoelen om bagage op neer te zetten”. Iets wat naderhand nodig blijkt, er moet flink gestapeld worden in de bus. Wat een hoeveelheid spullen hebben zoveel mensen mee, het lijkt wel of sommigen een maand op reis gaan! Een kaartje voor de bus kost € 20,- en dat is goedkoper dan het openbaar vervoer, want ‘dan kun je bij Schagen al uitstappen’ wordt er geroepen!

Bonte verzameling
Het is een gezellig sfeertje op het Stationsplein; een bonte verzameling van wandelaars en zij die ze komen uitzwaaien. Het zonnetje schijnt en de eerste bierblikjes zijn geopend! Rob Klein en Martin Uhl staan met zo’n blikje in de hand en hebben in de tas nog een leuke voorraad mee. Het mag eigenlijk geen naam hebben, want ze denken dat deze in Hoek van Holland wel op zullen zijn. Vlakbij op het muurtje zitten ook nog wat mannen te drinken, maar twee dames die erbij staan houden het nog even rustig. Een beetje verstandige voorbereiding, want ze lopen voor het eerst mee.

Een bekend gezicht in Den Helder is Wilco Schiphof. Als je wel eens in de horeca vertoeft komt Wilco langs met steekwagentjes met drank, hij werkt bij de plaatselijke slijter. Deze week echter niet, want voor de 14e keer gaat hij de tocht lopen; zijn wandelmaat broer Edwin heeft er eentje minder op de teller staan. Ze hopen de komende week tussen de buien door te kunnen lopen, maar hebben wel een regenponcho mee en dat moet in combinatie met de korte broek voldoen aldus beide heren.

Droom
“Ik loop dat ik droom” staat er op de gele shirtjes bij vier wandelaars te lezen en dit is wel een bijzonder 6daagse verhaal. Ronald en Maartje leerden elkaar ooit bij dit evenement kennen en daar kwam een huwelijk uit voort. Daarna werd er ook een Strand6daagse baby geboren en de kleine Fiene is inmiddels 13 jaar oud. Vanaf 12 jaar mag je meelopen met de wandeltocht en vorig jaar stond ze dus te trappelen om te gaan. Wat was dat een teleurstelling dat het evenement toen niet doorging. Opgegroeid met het 6daagse verhaal van haar ouders is ze er nu helemaal klaar voor en met vriendin Tine erbij hebben ze er zin in. Een stralende ploeg met een zonnig humeur en de slogan “het is altijd Strand6daagse weer!”.

Als de bus er is begint het eerder genoemde stapelen van de bagage en een half uurtje later dan gepland vertrekt de bus naar Hoek van Holland. Morgen beginnen de wandelaars aan de tocht naar Wassenaar, daarna volgen Noordwijk aan Zee, IJmuiden, Egmond aan Zee en Callantsoog. Komende zaterdag is de laatste etappe en de intocht in Huisduinen. Vanwege de coronamaatregelen zonder muziek, bar en feestelijkheden, maar gezien de positiviteit van de deelnemers deze middag zal het aan sfeer en gezelligheid niet ontbreken. LOS Radio doet zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur overigens wel ‘gewoon’ live verslag van de intocht.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button