Den HelderJeugd

ZomerBieb afgetrapt door kinderboekenschrijfster Apai-Courtar

Adverentie

Den Helder – De schoolvakantie is aangebroken en dat betekent dat KopGroep Bibliotheken weer is gestart met de ZomerBieb. Met dit activiteitenprogramma kunnen kinderen in de Noordkop zich ook in de zomermaanden blijven vermaken. Kinderboekenschrijfster Rosanda Apai-Courtar gaf dinsdagochtend in School 7 het startsein door de kinderen voor te lezen uit haar eigen boek ‘Gowtu Boy’.

De nieuwsgierige Nieuwediepers druppelden dinsdag rond 10:30 uur één voor één binnen in de bibliotheek aan de Keizersgracht. Op de eerste verdieping ontvangt de helemaal uit Suriname overgevlogen Apai-Courtar het jeugdige publiek. De schrijfster leest de aandachtige kinderen voor uit haar eigen kinderboek ‘Gowtu Boy’. Het verhaal gaat over de negenjarige Ferano die binnen Suriname moet verhuizen, maar daar best wel tegenop ziet. Daar komt de uitbraak van het coronavirus nog eens bovenop. Scholen moeten verplicht sluiten en Ferano zijn vader kan geen eten meer verkopen. Apai-Courtar weet de aandachtig luisterende kinderen helemaal mee te nemen in het verhaal. Het voorlezen is echter niet de enige activiteit die dinsdag op het programma stond in School 7. De kinderen mochten namelijk ook hun eigen Surinaamse snack maken en oppeuzelen.

KopGroep Bibliotheken organiseert al vele jaren de ZomerBieb in de filialen in de Noordkop. “We vinden het belangrijk dat er in de zomervakantie iets te doen is voor kinderen”, vertelt programmamaker Cecile Steenwijk. “We zorgen dat er iedere week in de verschillende vestigingen wat te doen is. Volgende week gaan de kinderen bouwen met Lego. We proberen de connectie met media en lezen te leggen. Zo organiseren we hier regelmatig Coderdojo, dat is programmeren voor kinderen. We proberen voor afwisseling te zorgen.” Het activiteitenprogramma is terug te vinden op de website.

Verhalenwedstrijd
Gowtu Boy kwam tot stand via een verhalenwedstrijd waaraan Rosanda Apai-Courtar meedeed. “Op het moment dat corona uitbrak, moest ik thuiswerken”, vertelt de Surinaamse, refererend aan de passerende lockdown in het verhaal. Ook andere verhaalelementen komen voort uit haar eigen belevenissen. “De verhuizing die Gowtu Boy meemaakt in het boek, heb ik zelf ook meegemaakt. Toen kwam de verhalenwedstrijd en begon ik daarover te schrijven.” De schrijfster wist weliswaar niet te winnen, maar ontving wel de aanmoedigingsprijs. Volgens de jury zat er namelijk wel potentie in het verhaal. “17 december 2022 is het boek in Suriname uitgekomen. Sinds april is in Nederland het boek online bij de boekhandels te koop.”

Den Helder is niet volledig onbekend terrein voor de Surinaamse Apai-Courtar. “Mijn moeder was met een Texelaar getrouwd, dus die heeft meer dan twintig jaar op Texel gewoond. Ik kwam dus altijd langs Den Helder en bezocht ook wel eens de markt.” Dinsdagmiddag neemt de schrijfster de boot naar Texel, waar ze een dag later voorleest in de bibliotheek in Den Burg. “Ik vind het zo leuk om de kinderen te motiveren met mijn boek. Gowtu Boy heeft dreadlocks, dat is nog niet overal geaccepteerd. Met het boek wil ik kinderen laten zien dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button