Hollands KroonPolitiek

Burgemeester Rian van Dam: “De Cultuurschuur moet beschermd worden met monumentenstatus”

Anna Paulowna – Nog een weekje kunnen de inwoners van Hollands Kroon kenbaar maken welke gebouwen thuishoren op de gemeentelijke monumentenlijst. Nadat eerder de raadsleden Jan Eichhorn en Sylvia Buczynski de stolpboerderij omarmden, spreekt nu burgemeester Rian van Dam met trots over de Cultuurschuur in Wieringerwerf. “Een gebouw dat ik in Hollands Kroon zeer waardeer, is de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Het voormalige gemeentehuis van Wieringermeer. Dit gebouw moet behouden worden voor de toekomst en beschermd worden met een monumentenstatus.”

De bijzondere betekenis van het gebouw voor de burgemeester van Hollands Kroon kent meerdere redenen. “Het gebouw is in 2013 door inzet van vrijwilligers omgebouwd tot sociaal-cultureel centrum De Cultuurschuur. Daarvoor was het tot 2012 het gemeentehuis van de voormalig gemeente Wieringermeer. Het gebouw heeft mij al gegrepen sinds ik burgemeester ben van Hollands Kroon, omdat er zo veel moois samenkomt op die plek” aldus Van Dam, die ook de veelzijdigheid van het gebouw waardeert.

Hollands Kroon uniek gebied
“Het gebouw wordt door velen bezocht omdat in het gebouw verschillende partijen zitten. Denk aan de bibliotheek, een muziekschool maar ook de dorpsvereniging. Verder zijn er vergaderruimten, activiteitenzalen, een atelier, een filmhuis en theater. Het is daarmee een sociaal-cultureel centrum gerund door vrijwilligers waar veel mensen samenkomen en dus een belangrijke ontmoetingsplek voor onze inwoners uit het dorp Wieringerwerf en omstreken”, zo laat de burgemeester enthousiast weten. Ze voegt toe zelf De Cultuurschuur meerdere keren te hebben bezocht. “Ook ik ben er inmiddels enkele keren geweest en heb daarbij een interessante rondleiding en toelichting van het bestuur gekregen.”

Naast Rijks- en provinciale monumenten, zijn er in de gemeente nog een heel aantal gebouwen die het gebied uniek maken, zo vindt Van Dam. “Hollands Kroon heeft namelijk gebieden en dorpen met een rijke historie. Land dat zowel kort, de polders, als lang, Wieringen en Niedorp wat deel is van West-Friesland, bestaat. Ik woon inmiddels op het prachtige voormalige Waddeneiland Wieringen dat in het oog springende gebouwen kent. Op Wieringen is al veel beschermd. Denk aan de prachtige kerken, boerderijen en een groot aantal panden die herinneren aan de aanleg van de Afsluitdijk”, zo besluit de burgemeester van Hollands Kroon.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button