Hollands KroonPolitiek

GroenLinks wil herstel controlerende bevoegdheid raad

Advertentie:

Anna Paulowna – GroenLinks heeft vervolgvragen gesteld over het afstaan van controlerende bevoegdheden door de raad aan het college. “Dat is nodig, omdat uit eerdere antwoorden van het college bleek dat de afspraak die daarover in maart 2015 is gemaakt geen juridische of praktische werking heeft”, aldus de fractie van GroenLinks.

Eind juni stelde GroenLinks vragen aan B&W over lopende initiatieven voor datacenters. “Het college antwoordde dat de raad daar, tegelijk met de burgers, nog wel achter zou komen wanneer de vergunningen klaar zijn voor publicatie. Moet de raad zich, net als de burgers, maar laten verrassen door het uiteindelijk aantal datacenters?” vraagt raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks Lilian Peters zich af.

Raadscontrole op de afgifte van omgevingsvergunningen heeft, sinds de start van gemeente Hollands Kroon, vrijwel niet plaatsgevonden, zo meent GroenLinks. “Dat kwam door twee opeenvolgende delegatiebesluiten. Het eerste delegatiebesluit bleek na toetsing door de Raad van State juridisch onhoudbaar en werd eind 2014 afgeschaft. De afspraak over het tweede delegatiebesluit uit maart 2015 is eveneens juridisch onhoudbaar, zo blijkt uit het antwoord op de eerdere politieke vragen door GroenLinks. Het is dus de hoogste tijd dat de raad zich buigt over het herstel van zijn controlerende bevoegdheid”, aldus de fractie GroenLinks.

Vervolgvragen omgevingsvergunning datacenters
Bij de beantwoording van eerdere vragen door GroenLinks aan B&W, over de verantwoordelijkheid van het college voor de implementatie en technische omschrijving van de met de raad gemaakte afspraak en de vraag of aan die verantwoordelijkheid door het college is voldaan, stelt het college dat:“De essentie van de gemaakte werkafspraak is dat dit op deze wijze is gedaan, omdat er juridisch gezien geen andere oplossing is.”

GroenLinks is van mening dat het college daarmee stelt dat de toezegging een “oplossing” is voor iets wat niet kan. “Tijdens de raadsvergadering van 5 maart 2015, stelde het college, bij monde van toenmalig burgemeester Nawijn, echter dat de afspraak eventuele wijzigingen van het delegatiebesluit “onderving” en er “geen extra waarborgen nodig” waren. Dat zijn twee tegengestelde kwalificaties van de juridische waarde van de toezegging”, zo besluit GroenLinks.

De antwoorden op deze vragen worden vóór 18 september gepubliceerd op de website van Hollands Kroon (https://ris2.ibabs.eu/Reports/Details/HollandsKroon/d57bbf6a-6fe3-4f3e-9e39-719ecaef3984).

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button