Den HelderPolitiek

Helders hondenbeleid vrij duidelijk: overal geldt opruimplicht!

Den Helder – In het kader van Internationale Hondendag, op woensdag 26 augustus, heeft de gemeente Den Helder aan de vooravond daarvan via haar Facebookpagina een live chat over honden gehouden. Natuurlijk kwam het onderwerp over het opruimen van hondenpoep breed aan bod en verwoordde wethouder Peter de Vrij het gemeentelijk beleid. Verder was Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming aangeschoven. Tijdens de live chat kwam een kleine 100 opmerkingen binnen.

De discussie begon, uiteraard, over hondenpoep, maar al snel ook over paardenpoep, poezenpoep en ganzenpoep. In eerste instantie trachtte wethouder De Vrij het gemeentelijk beleid over hondenpoep inhoudelijk bespreekbaar te maken, namelijk dat overal een opruimplicht geldt. Nadat de opsomming van uitwerpselen van meerdere diersoorten via de chat was geopperd en vragen werden gesteld wat daarmee ging gebeuren, antwoordde De Vrij dat wellicht ook gevraagd kon worden naar de ontlasting van de huismus in de tuin en gaf vervolgens het woord aan Just de Wit.

Poepen op commando
Ook de medewerker van de Koninklijke Hondenbescherming ontkwam niet aan het onderwerp waar zoveel inwoners een totaal tegenovergestelde mening over hebben: hondenpoep en dan met name het opruimen daarvan. Volgens De Wit kan een hond aangeleerd worden om te poepen op commando. “Op één bepaalde plaats, maar die moet dan wel schoon zijn.” Kortom, opruimen zodat de plek weer ‘schoon’ is.

Verder kwam een vraag over het gebruik van stroombanden aan bod. In het verleden veelvuldig gebruikt in de hondensport maar door ethologen afgedaan als dierenmishandeling en bovendien ondertussen zelfs verboden (!) bij wet. Ook De Wit vindt een stroomband uit den boze en adviseert een positieve trainingsmethode voor de viervoeter.

Tot slot kwamen veilige losloopgebieden aan bod voor het optimaliseren van het geestelijk en lichamelijk welzijn van de hond en een gemeentelijk meldpunt voor overlast van honden. “Voor meldingen over hondenpoep, agressieve honden, het loslopen van honden waar dat niet mag en bijtincidenten. Op die manier kan de gemeente preventief handelen.”

Opruimplicht geldt overal
Wethouder De Vrij keerde vervolgens nog even terug in beeld. Desgevraagd liet hij weten dat de gemeente nieuwe borden gaat plaatsen waarop aangegeven staat waar honden vrij rond mogen lopen dan wel aangelijnd dienen te zijn en nee, geen bordjes waar de opruimplicht geldt. “Die regel is vrij logisch dus daar hoeven geen bordjes voor te komen. Ik doe een groot beroep op alle hondenbezitters om de poep op te ruimen. Een boete voor het niet opruimen is zo zonde, daarvan kan je wel vier keer naar de Chinees. Het is wennen voor iedereen. Iedereen heeft altijd vrijelijk zijn hond kunnen laten poepen tot grote ergernis van veel stadgenoten. Daar hebben we als gemeente nu paal en perk aan gesteld”, zo besloot de wethouder de live chat.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button