Hollands Kroon

Hollands Kroon eert heldendaad redder (19) (video)

Wieringerwerf – Op 3 juni sprong Joris de Goede (19), zonder zich een moment te bedenken, in de sloot om daar de 73-jarige Hetty Hoornsman boven water te houden. De vrouw was de macht over het stuur van haar scootmobiel kwijtgeraakt en in het water terechtgekomen. Een heldendaad, vond de gemeente, en dus werd hij dinsdag geëerd.

“Ik kwam net uit mijn werk en was met mijn fiets op weg naar de tandarts”, herinnert de 19-jarige Joris de Goede zich. “Een jongen en zijn opa maanden me te stoppen. Zij zeiden dat er een vrouw in de sloot lag en dat ze aan het verdrinken was. Ik schrok even, heb toen mijn laarzen uitgetrokken en ben in het water gesprongen.”

Hij probeerde nog even om de vrouw uit de sloot te krijgen, maar dat was te zwaar. Gelukkig wist hij haar wel boven water te houden tot de hulpdiensten het werk van hem konden overnemen. Voor die daad kreeg Joris vanmiddag uit handen van burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon de bronzen medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Dankbaar
“Ik weet niet meer hoe Joris zo snel in het water kwam”, vertelt Jan Hoornsman die zijn vrouw met scootmobiel en al in de sloot zag verdwijnen. “Er gebeurde zoveel. Er waren daarna brandweerwagens, ambulances. Hoe hij het gedaan, heeft weet ik niet. Ik ben er alleen heel erg dankbaar voor.”

Hoornsman is de dag na de reddingsactie al bij de familie De Goede langs geweest. “Ik vroeg je toen al om een nieuwe broek te kopen, want er kwam een geur van die sloot…”, zegt hij terwijl hij een envelop overhandigt. De aandacht vandaag voor de redder in nood is even wennen: “Het voelt wat ongemakkelijk, maar ik ben wel trots.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button