Hollands KroonPolitiek

Nieuw tarief voor identiteitskaart in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Het is in de gemeente Hollands Kroon vanaf heden iets duurder om een identiteitskaart aan te vragen. De prijs voor een tien jaar geldige kaart is verhoogd naar €67,58 van het eerdere bedrag van €64,03. Hollands Kroon volgt hierin de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Die heeft namelijk een nieuw maximumtarief ingevoerd, vanwege de introductie van de vingerafdruk op de Nederlandse identiteitskaart.

Sinds begin augustus moet eenieder die een identiteitskaart aanvraagt bij de gemeente zijn of haar vingerafdrukken laten registreren. Deze verandering komt met een aantal andere vernieuwingen, omdat de Europese Commissie heeft vastgesteld dat de kwaliteit van diverse identiteitsdocumenten die in Europa geldig zijn, niet op orde is. Er kan volgens hen met deze documenten veel te makkelijk fraude worden gepleegd. Als men de nieuwe identiteitskaart haalt staat er straks een blauwe EU-vlag met gele sterren en de letters NL op, een nieuw kinegram (echtheidskenmerk), het burgerservicenummer als QR-code en dus twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip. Dit laatste is al het geval bij het huidige paspoort.

Niet iedereen is blij met deze ontwikkelingen. Zo stelt stichting PrivacyFirst dat het vastleggen van biometrische persoonsgegevens onnodig is. Het type fraude dat hiermee voorkomen moet worden komt namelijk nauwelijks voor.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button