Kop van Noord-HollandPolitiek

Nieuwe lobby voor verbetering bereikbaarheid Noordkop

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord start met een nieuwe campagne om bij de provincie en het Rijk fondsen te werven ter verbetering van de bereikbaarheid en de infrastructuur van de regio. In een nieuw lobbydocument wordt het belang van een investering in de twee verbindingen richting de Noordkop benadrukt. Het gaat hier om de Zaancorridor en de Hoornse Lijn corridor tussen de regio NHN en de metropoolregio Amsterdam.

De twee verkeerscorridors zijn voor de gemeenten in de regio de voornaamste prioriteit. Deze verbindingen moeten volgens de wethouders van deze gemeenten worden verbeterd om de voorziene groei van het aantal verkeersbewegingen op te vangen. De groei wordt met name veroorzaakt door een toename van 60.000 woningen, maar ook door de grotere economie en het toerisme. Bij de bouw van deze woningen is randvoorwaardelijk opgenomen dat er een verbetering moet komen in de infrastructuur. Daarom schatten de initiatiefnemers de lobby nu als kansrijk.

Allereest wil het ontwikkelingsbedrijf dat er wordt geïnvesteerd in het optimaliseren van de bestaande infrastructuur en de verduurzaming ervan. Specifiek moeten de stations Heerhugowaard, Alkmaar en Castricum verbeterd worden, waarbij voor de laatste twee stations ongelijkvloerse spoorkruisingen op de planning staan. Op de lange termijn moet tijdswinst worden behaald doormiddel van het realiseren van een N77 tussen de N99 en de A7. Ook biedt de mogelijke komst van een tweede ring rondom Amsterdam kansen, aldus het ontwikkelingsbedrijf.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button