Hollands Kroon

Veel zieke iepen in Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – Tijdens de jaarlijkse controle is geconstateerd dat bijna 1600 gemeentelijke iepen in Hollands Kroon de iepziekte hebben. Aannemer Stoop Groenvoorziening uit Waarland is onlangs gestart met het verwijderen van deze zieke iepen.

Bovenstaande tabel geeft weer hoeveel gemeentelijke iepen (dikker dan 5 cm.) de afgelopen jaren zijn verwijderd. Duidelijk zichtbaar is dat de ziekte vooral toeslaat op Wieringen. Dit houdt vooral verband doordat daar de meeste iepen staan, vooral in de singels langs de buitenwegen. De meeste zieke iepen (bijna 90%) zijn dunner dan 20 cm.

Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind. Het grote nadeel vormt helaas de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte slaat vooral de laatste 20 jaar stevig toe in het iepenbestand.

Groenstructuurplan
Onlangs is het groenstructuurplan voor de gemeente Hollands Kroon is vastgesteld. Voornaamste doel van dit plan is dat er de komende 10 jaar jaarlijks 475 bomen worden geplant in de openbare ruimte van de gemeente Hollands Kroon.

Twijfel of de iep in de tuin ziek is? Neem dan gerust contact op met de gemeente. Als de iep ziek blijkt te zijn, bent u zelf verantwoordelijk voor het eventueel verwijderen van de boom.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button