Den Helder

Reinier de Voogd stopt als bestuursvoorzitter van Scholen aan Zee

Den Helder – Reinier de Voogd, sinds 2017 voorzitter van het College van Bestuur van Scholen aan Zee, legt op 1 november zijn functie neer. De Voogd stond als voorzitter aan het roer in de periode dat de Helderse scholengemeenschap van een beoordeling van ‘zeer zwak’ wist op te klimmen naar een voldoende. Daar is hij trots op en hij laat de school naar eigen zeggen met een gerust hart en in goede handen achter.

De Voogd denkt al een tijdje na over zijn vertrek heeft het gevoel dat nu het juiste moment is gearriveerd: “Eigenlijk zijn er meerdere redenen om nu te stoppen. Allereerst staat de school er op dit moment heel goed voor. De ‘slechte’ jaren liggen achter ons en ondanks dat we nu niet achterover kunnen leunen hebben we een team met goede mensen die de school goed kunnen leiden, ook wanneer ik weg ben.” Toen De Voogd solliciteerde bij Scholen aan Zee wist hij niet hoe het er voor stond. De staat van het onderwijs werd door de inspectie uiteindelijk op alle fronten beoordeeld als ‘zeer zwak’.

Grote schoonmaak
“Als je solliciteert wordt het toch wat mooier gepresenteerd dan het in werkelijkheid is. Ik zag een leuk en karakteristiek scholengemeenschap, maar er bleek uiteindelijk veel aan de hand.” In een korte periode wist het bestuur het tij te keren. In 2020 gaf de inspectie weer een voldoende. “Ik denk dat er weinig scholen zijn waarbij het gelukt is om in één jaar zoveel te veranderen. We hebben ingezet op kwaliteit, zowel bij de leidinggevenden als de docenten. Door scholing en training, maar ook door externe inhuur te beperken.” Volgens De Voogd is het belangrijk dat docenten gehoord worden en dat ook ervaren: “Anders ontstaan er eilanden. Er was toen ik begon sprake van een ‘wegkijkcultuur’, dat is nu verleden tijd.”

Er is een letterlijke grote schoonmaak geweest vertelt De Voogd: “De school is opgeruimd, met hier en daar een likje verf. Het creëren van een goede sfeer en een prettige werkomgeving is heel belangrijk.” Het schoolgebouw zelf is aan vervanging toe en de zoektocht naar een nieuwe locatie is inmiddels gestart. “Als oud leerlingen die al tientallen jaren van school af waren de school nog een keer bezochten zeiden ze vaak: ‘Het is nog precies als vroeger.’ Dat is leuk, maar eigenlijk is het iets wat je helemaal niet wil horen. Het zegt namelijk ook dat je in een verouderde omgeving bezig bent.”

Nieuwe uitdaging
Zijn eigen leeftijd heeft ook meegespeeld bij zijn besluit om te stoppen: “Ik ben nu bijna 61 en ik wil graag nog één keer een andere werkomgeving zien. Nu krijg ik nog deze kans.” De Voogd start op 1 november bij Leaders for Solutions. Een commercieel bedrijf dat zich vooral bezighoudt met de advisering van onderwijsorganisaties. Daar zal hij zijn kennis proberen over te dragen aan andere onderwijsinstellingen. “Ik was toe aan iets anders en ik ben ook niet iemand die graag in een stilstaande organisatie werkt, ik heb beweging nodig. Zo hebben we bij Scholen aan Zee een mooie transitieperiode gehad en is het nu tijd om door te gaan.”

Van zijn collega’s, maar ook van contactpersonen bij de gemeente, de onderwijsinspectie en andere maatschappelijke partners die het nieuws van zijn vertrek binnenkregen ontvangt hij veel felicitaties. “Je krijgt twee reacties: ‘Gefeliciteerd’ of ‘wat jammer’. Ik denk niet dat er iemand rondloopt die denkt: Fijn dat hij vertrekt”, lacht De Voogd. Hij blijft voorlopig in Julianadorp wonen, maar sluit niet uit dat hij uiteindelijk meer richting het midden van het land vertrekt: “Ik ben enerzijds voor het werk bij Scholen aan Zee naar de Noordkop gekomen, maar al daarvoor speelde ik met de gedachte on hierheen te verhuizen. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen wel aan de andere kant van het land, dus dat is een goed argument om weer te verhuizen.”

Goud in handen
De Voogd heeft wel hart voor Den Helder. Hij hoopt dat de inwoners en de gemeente een beter besef hebben gekregen van hoe belangrijk onderwijs is: “Toen ik hier kwam was ik verbaasd over de desinteresse in het feit dat de school hier zo slecht beoordeeld werd. Nu is dat anders denk ik. Het is echt enorm belangrijk dat het onderwijs van goede kwaliteit is.” Al is hij van mening dat de locatie of het gebouw ondergeschikt is aan de kwaliteit van het onderwijs, ziet hij ook hoe de stadsontwikkeling Den Helder enorm veel heeft gebracht. Hij hoopt dat ook Scholen aan Zee in de toekomst een mooie verhuizing tegemoet kan zien. “Samenwerken blijft daarbij de belangrijkste opgave, dat gaat zeker in Den Helder nog wel eens mis. Partijen als de Woningstichting en Zeestad moet je koesteren. Daarmee hebben we echt goud in handen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button