Cultuur/Natuur

Doe dit weekend mee met de tweede nationale wespentelling

Advertentie:

Den Helder – Dit jaar is de nationale wespentelling op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Bij de eerste wespentelling in afgelopen jaar stond de bij op één met bijna 42 procent, een fractie meer dan de limonadewesp. Op nummer drie geen wesp maar de zweefvlieg.

Sjoert Fleurke van de Wespenstichting kijkt reikhalzend uit naar de resultaten van de telling van dit jaar. “Door de vreemde weersomstandigheden dit jaar zien we al een heel ander beeld dan vorig jaar, op basis van de meldingen en vragen die wij krijgen. Dat zien we ook aan het aantal vlinders dat we dit jaar zien, en we zijn dan ook reuze nieuwsgierig welke impact het weer heeft op zowel het aantal, als de soorten wespen in ons land.”

Met de soorten wespen doelt Fleurke onder andere op de Aziatische hoornaar, waar veel om te doen is geweest in de media. “Als je de berichten in de media leest, zou je denken dat het aantal Aziatische hoornaars in Nederland explosief is toegenomen”, aldus Fleurke. “Uit deze wespentelling moet blijken of dat klopt, of dat de natte julimaand deze invasieve soort de das om heeft gedaan. We hopen op zoveel mogelijk deelnemers, zodat we goed in kaart krijgen hoe de wespensoorten over Nederland verdeeld zijn.”

Wespensoorten
De bedoeling is om jaarlijks in kaart brengen welke wespensoorten er in Nederland te zien zijn en waar deze soorten zoal gezien worden. Door jaarlijks één weekend lang in heel Nederland de wespen te tellen wordt inzicht verkregen en kunnen de ontwikkelingen door de jaren heen in kaart worden gebracht.

Velen denken vaak dat wespen agressief zijn, maar volgens Fleurke is dat een misvatting. “Een wesp verdedigt het nest of haar eigen leven, zoals heel veel dieren doen. Ze zijn dus eerder defensief dan agressief.” Verder zijn wespen zelfs nuttige beestjes, die net als bijen, hommels en vlinders zorgen voor de bestuiving van bloemen, planten en bomen en een flinke bijdrage leveren aan het opruimen van dode dieren in de natuur.

Meedoen
Meehelpen met de nationale wespentelling, kies dan een plek uit waar dertig minuten lang wordt bijgehouden welke wespen of op wespen lijkende insecten worden waargenomen op de aangegeven dagen. De resultaten moeten worden doorgegeven via de website, waar ook het telformulier is te vinden en afbeeldingen van diverse bijen en wespen.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button