Den Helder

Multihulls uit binnen- en buitenland strijken in Den Helder neer voor jubileumfeestje

Advertentie:

Den Helder – De Catamaran en Trimaran Club viert dit jaar hun 55-jarig bestaan en dat is genoeg reden voor een feestje. Daarom zijn er donderdag tot en met zondag liefst veertig trimarans en catamarans te bewonderen in de haven van Willemsoord. “Dit is een fantastisch gebied om te varen.”

Schippers uit heel Nederland hebben donderdag al hun weg naar Den Helder gevonden voor een weekend vol waterplezier. Maarten Bakker, redacteur van het clubmagazine en de clubwebsite, vertelt hoe de Catamaran en Trimaran Club in 1968 tot stand is gekomen. “Mensen hadden toen nog geen internet. Je kon niet alles opzoeken en had elkaar echt nodig om elkaars vragen te beantwoorden. Met deze club werden de schippers bij elkaar gebracht.” 55 jaar later staat de ledenteller op liefst 350 leden. Daaronder zitten Nederlandse, maar ook Belgische en Duitse vaarders. Ook zij zijn voor het jubileumfeestje van de Catamaran en Trimaran Club aangemeerd op Willemsoord. Elk lustrum wordt een haven aangedaan. Waar eerder werd aangemeerd in de havens van Hellevoetsluis, Harlingen en Medemblik, is het dit jaar de beurt aan Den Helder.

Het jubileumweekend mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan en daarom zijn er een aantal activiteiten georganiseerd rondom de haven. Zo vinden vrijdag en zaterdag races plaats op de Waddenzee. De stuurlui bevinden zich van 09:00 tot 16:00 uur op het water en zullen twee keer een rondje varen. “We werken met de Texel rating”, licht Bakker toe. “Dat is een handicapsysteem, zodat het eerlijk blijft voor de kleine boten die tegen de grote boten moeten varen.” De finishtijd wordt na afloop gecorrigeerd met de Texel Rating. Het schip dat als eerste de finish bereikt, is dus niet per se de winnaar.

‘Waanzinnig mooie plek’
Ernst is dit weekend ook van de partij met zijn boot. De zeiler is blij dat het 55-jarig jubileum in Den Helder wordt gevierd. “Dit is een fantastisch gebied om te varen”, vertelt Ernst. “Er is meer wind dan elders in Nederland, maar er staat hier ook veel meer stroom. Je hebt Texel en de razende bol voor je liggen. Al die stromen gaan dan alle kanten op. Buiten dat is het een heel mooi gebied met de zandplaten, zeehonden en bruinvissen. Het is een waanzinnig mooie plek.”

Ook voor dit type boot is Den Helder een goede plek om te varen. “Multihulls zijn bij uitstek geschikt voor het wad”, vertelt Bakker. “Ze zijn stabiel, vlak en liggen niet diep in het water. Omdat ze meerdere rompen hebben, vallen ze niet om op land. Dat is bij een schip met één romp wel zo.” Mensen die graag eens een kijkje willen nemen op een catamaran of trimaran, zijn zaterdag  van harte welkom in de haven van Willemsoord. De booteigenaren stellen dan van 12:00 tot 16:00 uur hun boot open.

Programma
Voor de schippers die liever aan wal blijven, is er ook een programma. Zij krijgen vrijdagochtend een rondleiding over Willemsoord, ’s middags is het tijd voor een bezoekje aan het Reddingmuseum. Zaterdag staat het Marinemuseum op het programma met ’s avonds de prijsuitreiking van de vaarwedstrijden. Zondag maken de trimarans en catamarans weer hun weg huiswaarts.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button