Hollands KroonVideo

Zeestraat in Den Oever centraal in tv-programma 12 straten groen (video)

Advertentie:

Den Oever – Landelijke aandacht voor de Zeestraat in Den Oever. De makers van het nieuwe KRO-NCRV programma “12 straten groen” vonden dat de straat achter de haven wel erg versteend was en daagden de bewoners uit hun straat in een jaar in een groene oase te veranderen.

Voor het nieuwe programma zijn twaalf verschillende gemeenten uit elke provincie gekozen, waarvan één straat een stuk groener wordt gemaakt. Het afgelopen jaar hebben inwoners van deze straten samen met presentatoren Anita Witzier, Tim Hogenbosch, Martin Stuger en Anne Wieggers de handen uit de mouwen gestoken om hun straat van grijs naar groen te doen veranderen.

Van grauw naar groen
Martin Stuger heeft de groep buurtbewoners begeleid en als groenexpert is hij niet ontevreden over het resultaat. “Het ziet er goed uit. Ze hebben goed hun best gedaan en netjes water gegeven toen het heel droog was.” De straat was volgens Stuger uitermate geschikt voor een metamorfose. “Deze Zeestraat was echt alleen maar steen, er was geen plantje te bekennen. Dus we wilden het graag samen met de bewoners groener maken en zorgen voor meer biodiversiteit.”

Ook de bewoners zijn blij met het resultaat. De programmamakers en presentatoren gaven een opzetje, maar het was toch vooral de inzet van de buren die het project moesten doen slagen. “Ik vind het goed gelukt”, vertelt René Veenstra. “Als je nu om je heen kijkt is het van grauw toch echt wel naar een stuk groener gegaan.”

Zilte lucht
De plannen voor de vergroening werden in samenspraak met de buurtbewoners ontworpen. Zo is er onder meer een grote pergola met klimplanten gebouwd en zijn er vooral veel tegels langs de stoepen gewipt om de hele straat wat op te fleuren. “Ik heb de bewoners vooral geadviseerd wat het goed zou doen”, vertelt Stuger. “Het is best lastig hier aan de zee, met de zilte zeelucht.”

Buurvrouw Henny Spijkstra is ook over het resultaat te spreken: “Ik vind het geweldig. Leuk, groen en het is echt gezelliger geworden. Ik ben dik tevreden”. Ook mevrouw Spijkstra heeft met de handen in de aarde gewroet, maar echt groene vingers heeft ze er nog niet aan over gehouden. “We snapten in het begin niks van die Latijnse namen voor de planten, maar het was heel leuk om dit allemaal met elkaar te doen.”

Het hele proces, inclusief eindresultaat, is op zaterdag 2 september om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1. De Zeestraat is de eerste in de reeks uitzendingen. Na elke aflevering mag de kijker de straat beoordelen op een aantal onderdelen, daar krijgt de kijker een week de tijd voor. De straat met de hoogste score mag zich aan het einde van het programma de groenste straat van Nederland noemen. Stemmen kan vanaf 2 september, direct na de uitzending op https://kroncrv.smart.pr/12stratengroen.kro-ncrv.nl.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button