112

Betaalde vrijwillige brandweer is zo goed als onmogelijk

Adverentie

Als de vrijwillige brandweer inderdaad betaald moet worden, heeft dat grote gevolgen voor de brandweer in de regio. Dat stelde Regionaal Commandant Brandweer Steven van de Looij woensdagochtend op LOS radio. “Ik ben nog niet zover dat ik al nadenk over het einde van de vrijwillige brandweer, maar er speelt wel een heleboel.”

Als gevolg van Europese wetgeving zouden brandweervrijwilligers volgens de nieuwe regels loon moeten krijgen. Dat lijkt onbetaalbaar, want in Nederland is 80 procent van de brandweerlieden een vrijwillige kracht. Ook in de Regio Noordkop is het aantal vrijwilligers groter dan het aantal beroepskrachten. “De vrijwillige brandweer is een heel belangrijk onderdeel van de hulpverlening in de samenleving. Verspreid over achttien kazernes telt de Noordkop 389 vrijwillige brandweermannen en – vrouwen die zich 24 uur per dag inzetten voor de veiligheid van de inwoners in deze regio”, aldus Van de Looij. “Die mensen doen dat met hart en ziel.”

Zoeken naar oplossing
De vrijwilligers krijgen wel een vergoeding als ze uitrukken, maar dat is minder dan de beroepskrachten. “De Europese regels stellen dat mensen die hetzelfde werk doen ook hetzelfde betaald moeten krijgen”, licht de regionaal commandant toe. “Dat zou betekenen dat we ze in vaste dienst moeten nemen en dat kan niet, ook al niet omdat veel van deze krachten al een baan hebben. Daar zitten de meeste vrijwilligers dus ook niet op te wachten. Nu zijn we samen met de minister van Veiligheid en Justitie en de landelijk samenwerkende brandweerkorpsen op zoek naar mogelijke oplossingen voor dit complexe probleem.” Volgens Van de Looij zijn er nog geen grote zorgen onder de vrijwilligers in de regio. “Ze zijn gewoon iedere dag beschikbaar om hulp te verlenen en deze ontwikkeling volgen ze met argusogen, maar het is even afwachten waar het naar toe gaat.”

De kosten voor de brandweer worden in de regio Noordkop grotendeels door de gemeenten betaald, die de brandweerzorg hebben ondergebracht bij de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De verwachting is dat die toch ook alles op alles zetten om de vrijwillige brandweer te kunnen behouden.

Vrijwilligers welkom
De Veiligheidsregio is overigens in de Noordkop nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “De laatste jaren is het vinden van voldoende vrijwilligers voor de brandweer geen eenvoudige opgave. Ze moeten dicht bij de kazerne zijn, omdat ze, als er een brandmelding komt, snel bij de kazerne moeten zijn om uit te rukken. Vooral overdag is dat steeds lastiger”, zegt Van de Looij. Wie vrijwilliger wil worden kan zich melden bij de Veiligheidsregio of bij de lokale brandweerpost. “Kom gewoon langs, maak een praatje en laat je informeren!”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button