Den Helder

Gemeente Den Helder onderweg naar wagenpark met Blauwe Diesel

Advertentie:

Gemeente Den Helder stapt mogelijk over op Blauwe Diesel voor het eigen wagenpark. Blauwe diesel is brandstof met een 90% lagere CO2-uitstoot. Het wordt gemaakt uit plantaardige afvaloliën: de plant heeft tijdens de groei al CO2 opgenomen uit de lucht. Blauwe diesel stoot ook nog eens 33% minder roet en fijnstof uit dan normale diesel. Blauwe diesel is wel duurder; ongeveer 20 cent per liter dan gewone diesel. Daar staat tegenover dat het zuiniger is in gebruik; ongeveer 10 procent ten opzicht van gewone diesel. Blauwe diesel kan zonder aanpassingen in de bestaande wagens worden gebruikt.

Het gebruik van blauwe diesel past bij de ambities van gemeente Den Helder om stap voor stap te verduurzamen. “Het gebruik van blauwe diesel sluit aan op de duurzaamheidsdoelstellingen van onze gemeente, “aldus wethouder Remco Duijnker. ”Met het tanken van blauwe diesel tonen we aan dat wij werken aan duurzaamheid en zo geven we een voorbeeld aan anderen in de regio.”

Voor het tanken van blauwe diesel is een speciale tank en pomp nodig. De gemeente moet voor de pomp een aanvraag omgevingsvergunning doen. Bij de Omgevingsdienst/RUD moet een melding activiteitenbesluit worden ingediend. Alle benodigde aanvragen worden voor het einde van dit jaar ingediend. Naar verwachting kunnen de gemeentelijke wagens volgend jaar blauwe diesel gaan tanken.

CO2 prestatieladder
De financiering van de speciale pomp past binnen de begroting op basis van de CO2-reductie die de Gemeente Den Helder wil bereiken. Sinds dit jaar is de gemeente bezig met certificering op de CO2prestatieladder. Dit duurzaamheidsinstrument brengt het totale energieverbruik in kaart van de gemeente. Het houdt ook bij hoe de CO2-uitstoot omlaag gaat door energiebesparende maatregelen. Het overstappen op blauwe diesel is een manier om onze CO2 uitstoot te verlagen. Verder richt de gemeente zich op energiebesparende maatregelen in openbare verlichting en het gemeentelijk vastgoed.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button