Cultuur/NatuurHollands Kroon

Boswachters in Wieringerwerf blij met enthousiaste reacties op ‘De aanlijner wint’

Advertentie:

Wieringerwerf – Staatsbosbeheer lanceerde dit voorjaar opnieuw de campagne ‘De aanlijner wint’ om aandacht te vragen voor het aanlijnen van de hond in het bos. Mikal Folkertsma en Theo Brouwer, boswachters in het Dijkgatbos en Robbenoordbos, merken op dat veel hondenbezitters enthousiast reageren op de actie. “Het leeft echt in deze buurt.”

Brouwer is positief over het initiatief, dat dit voorjaar voor de derde keer wordt georganiseerd. “Er zijn zelfs wandelaars die hopen dat ze een boswachter tegenkomen, zodat ze mee kunnen doen om de prijs te winnen”, vertelt de boswachter. Eigenaren die hond netjes aan de lijn houden krijgen namelijk een kaartje waarmee ze samen met hun hond kans maken op een excursie door het bos. “De spelregels zijn er niet zomaar, en deze actie geeft ons op een hele positieve manier kans om mensen hier meer uitleg over te geven.” Bezoekers die hun hond netjes aan de lijn houden maken niet alleen kans op een prijs, zij riskeren ook geen boete van ruim honderd euro. Over het algemeen houden bezoekers zich netjes aan de regel, vertelt Brouwer. “Het merendeel heeft de hond aan de lijn. Ook daarin zijn we best positief.”

Collega-boswachter Mikal Folkertsma stelt dat het met name in Wieringerwerf belangrijk is dat hondenbezitters hun huisdier aan de lijn houden. “In sommige natuurgebieden in Nederland moet dat alleen in het broedseizoen, maar hier in het Dijkgatbos hebben we de regel dat het hele jaar moet”, vertelt ze. “Er zijn hier heel veel reeën, maar ook andere dieren zoals hazen, vossen en boommarters. We vinden het belangrijk dat zij hier een veilige plek hebben.”

Stijgende lijn
Folkertsma ziet dat hondenbaasjes zich niet altijd bewust zijn van de gevolgen wanneer hun hond een ander dier ruikt. “Dan gaan ze er vandoor en rennen ze zo dwars het bos door.” Voor de bosbewoners is er gelukkig een stijgende lijn te zien in het aanlijnen, zo vertelt Folkertsma. “Er zijn altijd mensen die denken dat hun hond niet jaagt, maar we zien dat steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat hier reeën in het bos zitten. Mensen snappen het ook echt.”

Met de actie wil Staatsbosbeheer op een positieve manier aandacht geven aan de spelregels die gelden in het bos. Folkertsma: “We kunnen wel dreigen met boetes en boos worden, maar wij als boswachters vinden het ook leuk om mensen aan te spreken die zich wel aan de regels houden.” Ook Brouwer ziet het als een mooie kans. “We belonen goed gedrag, dus ik kom ook in gesprek met mensen die hun hond netjes aan de lijn houden. Dat is voor mij elke keer een cadeautje om een leuk natuurweetje te vertellen en zich bewust te maken van de groene omgeving.”

Bosbewoners in spaarstand
Deze actie wordt in de wintermaanden georganiseerd, omdat veel bosbewoners dan in hun energiebesparingsmodus verkeren. “De winter is een tijd dat dieren het zwaar hebben”, vertelt Folkertsma. “De begroeiing wordt steeds minder en er is weinig voedsel te vinden. Ze moeten zoveel mogelijk rust houden om deze maanden door te komen.” Het aanlijnen van honden is in deze periode daarom extra belangrijk. De actie loopt nog in januari en februari.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button