Omdat Den Helder in de Tweede Wereldoorlog vaak is gebombardeerd, worden er 80 jaar later zo af en toe nog restanten van ontplofbare voorwerpen. Ook kunnen er door schietoefeningen restanten van munitie op het strand zijn beland.
Vorig jaar heeft de gemeente op het strand plekken onderzocht die ze verdachten van niet-gesprongen explosieven. Dit betekent niet dat het strand daar dan meteen helemaal vrij van is. Ook vanuit zee kan er iets op het strand aanspoelen. Op dit moment is er echter geen aanleiding voor nieuw onderzoek.
Minimaal gevaar
Er zijn mensen die met detectieapparatuur hun hobby uitoefenen en daarbij allerlei voorwerpen boven water krijgen. Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog is echter ook veel munitie ín het water terecht gekomen. Nog steeds spoelt daarvan soms wat aan, ook met magneetvissen. Magneetvissen is de laatste tijd nogal ‘in’. In sloten, kanalen en grachten wordt dan niet gevist op vissen maar op metalen voorwerpen. Als er iets gevonden wordt wat kan ‘springen’, is het gevaar minimaal als er op de juiste manier mee om wordt gegaan. De kans is heel klein dat een explosief zomaar ontploft. Maar wat is die juiste manier?
- Raak het object niet aan en neem afstand.
- Bel de politie via 0900-8844.
- De politie neemt contact op met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De EOD ruimt het explosief als dat nodig is op.
Meer informatie is te vinden op de pagina explosieven in Den Helder.