Noord-Holland

Mogelijk einde voor vrijwillige brandweer

Adverentie

Het einde dreigt voor de vrijwillige brandweerman in de Noordkop. Volgens nieuwe regels moeten zij worden betaald en dat zou een enorme kostenpost voor de overheid betekenen, schrijft het AD. Van het Nederlandse brandweerpersoneel bestaat 80 procent uit vrijwilligers.

Als gevolg van Europese wetgeving zouden brandweervrijwilligers volgens de nieuwe regels loon moeten krijgen. Dat zou het einde betekenen van de vrijwillige brandweer, want daarmee is een enorm bedrag gemoeid.

80 procent vrijwillig
Vrijwilligers vormen nu de ruggengraat van de Nederlandse brandweer. Het personeel bestaat voor tachtig procent uit vrijwilligers en voor twintig procent uit beroeps. Er zijn ruim 19.000 vrijwilligers ten opzichte van ruim vijfduizend beroeps brandweerlieden.

Volgens Europees recht is de huidige positie van de Nederlandse brandweervrijwilliger onhoudbaar. Een denktank met deskundigen moet nu met oplossingen komen. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat hun adviesrapport in december klaar is.

Bron: mediapartner NH Nieuws

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button