Den Helder

Opvoeding hond net zo zwaar als opvoeding kind

Advertentie:

Een huisdier verrijkt je leven. Dat vinden bijna alle huisdiereigenaren in Den Helder en omgeving. 82% van de hondeneigenaren en 78% van de katteneigenaren in Nederland hebben hun dier als pup of kitten gekocht.

Hoewel de meeste mensen een huisdier nemen voor de gezelligheid en behoorlijk wat mensen een huisdier aanschaffen om de stress tegen te gaan, zijn de eerste maanden niet altijd rozengeur en maneschijn, aldus Renee Hoynck, dierenarts bij Sterkliniek Dierenartsen Den Helder. “We zien in onze dierenkliniek dat veel prille puppy-baasjes zich regelmatig zorgen maken over hun puppy”. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Nationaal Huisdierpanel. 41% van de puppy-baasjes maakt zich soms zorgen over de opvoeding, 38% over de gezondheid en 37% over de omgang met andere honden.

Ondanks dat de meeste mensen niet vinden dat een pup tegenvalt, geeft toch 10% van de hondeneigenaren en 8% van de katteneigenaren aan dat ze gezondheidsproblemen met de pup of kitten hebben gehad. 8% vond de opvoeding van de pup tegenvallen en 30% geeft aan bij de volgende pup dingen toch anders aan te pakken. Bijna de helft hiervan zou niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond of zelfs helemaal geen hond meer aanschaffen.

Juiste pup kiezen
Het valt niet mee om de juiste hond te kiezen. Er zijn maar liefst 350 geregistreerde hondenrassen, waarvan de labrador, teckel, chihuahua, golden retriever en de border collie de populairste in Nederland zijn. Om teleurstellingen te voorkomen, is het volgens Doreen Planta, ethologe en hondenexpert, belangrijk dat mensen een pup kiezen die aansluit op hun wensen en die bij het gezin past. “Kies een pup op je gevoel, dus eentje die je leuk vindt en die vriendelijk overkomt.”

Belangrijkste tips voor de keuze van de juiste hond
Kies een hondenras uit dat past bij je levensstijl. Als je actief bent, past daar een hond bij waarmee je lange stukken moet wandelen. Met een kleine hond wordt dat al snel lastiger. Die is wel makkelijker als je hem veel wilt meenemen. Wees ook voorbereid op gezondheidsproblemen die bepaalde rassen vaker hebben.

Denk goed na of je er echt voldoende tijd voor hebt. Vergis je niet hoeveel tijd het kost om een pup op te voeden en het bijvoorbeeld zindelijk te maken. Je kunt ook voor een oudere hond (uit het asiel) kiezen.

Kies voor een goede fokker die veel heeft gedaan met de pup vanaf de geboorte. Denk bijvoorbeeld aan: is hij aan veel prikkels en geluiden gewend, is hij gesocialiseerd met andere dieren, is hij gewend aan kinderen? Let ook op de moederhond en vaderhond, Daar zitten de genen van de pup in.

Hulp bij puppykeuze
De aanschaf van een huisdier is geen impulsaankoop. Toekomstige baasjes zouden zich goed moeten voorlichten over welk dier het beste bij hen past. Bij de keuze voor een huisdier oriënteren mensen zich vaak online, daarnaast is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Hoynck: “We zien regelmatig dat baasjes een verkeerde keuze voor een huisdier maken. Dit veroorzaakt soms menselijk en dierlijk leed. Om dit te voorkomen biedt Sterkliniek Dierenartsen Den Helder een preconsult aan. Dit is een goede voorbereiding voor iedereen die overweegt om een puppy aan te schaffen. We helpen aanstaande baasjes bij het maken van een meer verantwoorde keuze. Door het preconsult kan bijvoorbeeld iemand in plaats van een hond kiezen voor een kat omdat dat veel beter past bij deze persoon.”

Eerste ‘opvoedmaanden’
Mensen onderschatten vaak hoe zwaar de eerste maanden zijn van het opvoeden van een pup. 60% van de huisdiereigenaren denkt dat de eerste maanden met een puppy net zo zwaar zijn als de eerste maanden met een baby. Planta geeft enkele tips die bijdragen aan het gewenste gedrag van een pup. “Als de pup voor het eerst buiten een plasje doet, kun je hem het beste daarvoor belonen. Durf een pup ook los te laten op jonge leeftijd. Daarmee leert hij los te lopen en op te letten. Wat ook belangrijk is, is om hem direct te leren om alleen te zijn. Des te jonger je hem dat leert, des te makkelijker wordt hij hierin als hij ouder is. Wat vaak onbekend is, is dat een pup getroost en opgetild mag worden als hij ergens bang voor is. Dat helpt juist in het krijgen van een stabiele pup die vertrouwen krijgt in situaties.”

Tips voor gezondheid en verzorging

  • Let op de gezondheid van de pup bij aanschaf. Een gezonde pup herken je onder meer aan: goed gewicht, schone oren, neus ogen en vacht, geen vlooien en een goed gebit.
  • Wees bewust van de kosten die komen kijken bij de aanschaf en verzorging van een pup, zoals verzekering, vaccinaties, voeding, speeltjes, bezoek dierenarts, eventuele puppytrainingen/-cursussen.
  • Overweeg een verzekering: een pup met complicaties kan veel geld kosten. Een verzekering verzacht deze kosten.
  • Maak het huis geschikt voor een puppy. Laat geen rommel slingeren en houd bedradingen buiten bereik van de hond. Puppy’s bijten graag in allerlei voorwerpen wanneer hun tanden wisselen.
  • Start al jong met tandenpoetsen. Op de leeftijd van twee jaar heeft maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten gebitsproblemen.
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button