Hollands Kroon

Hollands Kroon ontvangt certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’

Advertentie:

Hollands Kroon – De gemeente Hollands Kroon ontvangt woensdag 30 september het certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’. Deze wordt om 20.00 uur in de Cultuurschuur in Wieringerwerf uitgereikt door Alzheimer Nederland aan wethouder Mary van Gent.

Wethouder Mary van Gent: “Ook in Hollands Kroon hebben we te maken met een vergrijzende bevolking. Hiermee is de kans groot dat we meer dementerende ouderen in onze gemeente krijgen. De afgelopen periode hebben we ons goed voorbereid op deze stijging. Het is heel belangrijk dat mensen met dementie en hun mantelzorgers goede zorg en ondersteuning krijgen. Ik ben trots dat wij dit certificaat mogen ontvangen. Het is een blijk van waardering voor onze inzet. Samen met betrokken partners gaan we er alles aan doen om goede zorg te blijven verlenen.”

Het aantal inwoners met dementie stijgt naar verwachting de komende jaren sterk in Hollands Kroon, zo blijkt uit cijfers van Alzheimer Nederland. Ouderen wonen steeds vaker en langer thuis.  Bij het vormgeven van een dementievriendelijke gemeente is het belangrijk dat er voldoende kennis is over dementie en het omgaan met dementerenden en hun mantelzorgers. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij het Netwerk Dementie Noord-Holland-Noord, waar kennis en praktijkervaringen worden gedeeld. Medewerkers van de gemeente, welzijnsorganisaties en supermarkten hebben trainingen gevolgd: ‘hoe herken je iemand die dementerend is, en hoe kun je hen het beste helpen’. Tools, zoals het aanbieden van gratis cursussen ‘Omgaan met dementie’ zijn gebruikt in het kader van de campagne ‘Samen dementievriendelijk’. Daarnaast is de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers versterkt en uitgebreid.

Het hele traject is uitgevoerd met vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland (afdeling NHN), Woonzorggroep Samen, Geriant, Wonen Plus Welzijn, Sportservice, LSBO-Hollands Kroon, Incluzio Hollands Kroon, WMO-Adviesraad Hollands Kroon, Mantelzorgcentrum, Ambassadeurs Dementie, de gemeente Hollands Kroon, vrijwilligers en andere betrokkenen.

Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland omschrijft dementie als een verzamelnaam van aandoeningen waarbij het geheugen en de geestelijke vermogens van patiënten gestaag afnemen. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie. Het is een ziekte die een zware ziektelast met zich meebrengt voor de dementerende en zijn of haar familie en omgeving. De cijfers wijzen op een verdubbeling van het aantal dementerenden in de komende 20 jaar. Alzheimer Nederland zet zich daarom in voor een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button