Wordt er in Den Helder selectief gehandhaafd? De Stadspartij vraagt het zich af

Den Helder – De Stadspartij Den helder wil van wethouder Remco Duijnker weten waarom er bij incidenten in de Buys Ballotstraat meteen wordt gehandhaafd, maar niet bij soortgelijke kwesties die zich afspelen in de Visbuurt. Toen inwoners van de eerstgenoemde straat materialen voor de verbouwing van hun woning op de openbare weg stalden, stonden binnen een paar uur de BOA’s voor de deur. Dit terwijl omwonenden van het terrein van de voormalig ijsfabriek in de Visbuurt al jaren klagen over dezelfde soort overlast.

Dakpannen op de stoep
Een aantal weken terug stelde de Stadspartij naar aanleiding van een Facebook bericht al vragen aan de wethouder over de handhaving in de Buys Ballotstraat: “De mensen waren druk bezig met het opknappen van hun huis waarvoor de dakpannen waren gebracht die zolang op de stoep en parkeerplaats waren gezet. Volgens het bericht stonden de dakpannen daar net drie uur op de stoep toen er twee handhavers aan de deur stonden.” Volgens de Stadspartij moesten de betrokkenen vervolgens hun dakpannen verplaatsen, anders zou de gemeente gaan handhaven. Dit had volgens hen anders opgelost kunnen worden: “Als mensen hun huis aan het verbouwen zijn, kan het zo zijn dat dit enige tijd voor overlast zorgt, maar dat is soms inherent aan de werkzaamheden. Je zou mogen verwachten dat deze gemeente, lees onze afdeling handhaving, dit soort vermeende overlast beoordeelt op redelijkheid en billijkheid.”

Volgens wethouder Remco Duijnker heeft de afdeling handhaving dit ook gedaan: “In onderhavige situatie is door de handhavers bemiddeld. Er is immers niet gesanctioneerd op grond van bepalingen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarnaast hebben bewoners het recht om een melding te doen bij de gemeente, waarvan in het onderhavige geval sprake was. Die worden dan door de handhavers onderzocht.” Volgens Duijnker zou er ook sprake zijn geweest van een blokkade van de stoep voor onder andere personen met rollators, die volgens de eigenaar van de dakpannen wel zes weken zou kunnen gaan duren. Na intern overleg is daarom besloten om de eigenaar opdracht te geven de dakpannen naar de achterkant van het huis te verplaatsen. De Stadspartij kan zich vinden in deze uitleg, is blij dat het handhavingsbeleid geloofwaardig is en stelt dat deze ten dienste van de gehele samenleving moet staan, maar over dit laatste hebben zij nu hun twijfels.

Willekeur
Want, hoe kan het dat wanneer een soortgelijke situatie zich voordoet in de Visbuurt er jarenlang geen handhaving aan te pas komt? Op de locatie van de oude ijsfabriek is al jaren een bouwproject bezig, zonder zicht op een spoedige afronding. Bewoners klagen al jaren over de overlas die zij hierdoor ondervinden. Dit is een sterk contrast met het feit dat ze in de Buys Ballotstraat al na een paar uur voor de deur stonden. Volgens de Stadspartij gaat de wethouder hier bewust niet op in. Zij willen nu opheldering voor de inwoners van de Visbuurt: “Omdat de directe buren die al jaren overlast en intimidatie ervaren door dit bouwproject ook recht hebben op handhaving hierin en duidelijkheid naar de toekomst.” Fractievoorzitter Harrie van Dongen stelt namens zijn partij daarom verschillende vragen waaruit moet blijken wat de reden is dat er niet gehandhaafd wordt en welke plannen de wethouder heeft om deze situatie op te lossen in de toekomst. Volgens de partij mag er geen sprake zijn van willekeur in het handhavingsbeleid.

Mobiele versie afsluiten