Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: van Den Burg naar De Waal

Advertentie:

Het weer was nog goed, maar de voorspellingen zeiden iets over regen en wind op komst. We namen de beslissing nu nog eens naar Texel te gaan. De wandeling van Den Burg naar Oudeschild was goed bevallen, dus dit keer van Den Burg naar De Waal. Het zonnetje was erbij en aan de drukte op de boot zou je niet zeggen dat de vakantietijd in Nederland erop zat. De Texelstroom was gevuld met korte broeken, sandalen en rugzakken. Met de bus naar Den Burg en van de bushalte naar de Stenen Plaats, het onlangs opgeknapte plein, zo’n beetje middenin het centrum.

We lopen Den Burg uit via de Waalderstraat, waar we Sonnevanck passeren; een gemeentelijk monument, het is een mooie woning. De Waalderstraat gaat over in de Waalderweg en dan zijn we buiten; groen gras, blauwe luchten met wolken en koeien in de verte. Het is een puur Hollands tafereel. Hier nemen we de afslag Meijertebos tot de Burgerdijk en deze weg wordt vooral gebruikt door fietsers. Bomen en struiken met af en toe doorkijkjes op het Texelse landschap. Verderop, op de Burgerdijk, kun je ook een pad door de struiken volgen. Daar staan de eerste paddenstoelen en het pad doet wat denken aan de kruip door, sluip door route langs de Linie in onze woonplaats.

Zwerfkei
Halverwege de Burgerdijk staat een bankje met een grote zwerfkei ervoor. Een bordje ernaast vertelt dat dit het middelpunt van het eiland is: ‘de navel van Texel’. Vorig jaar op 21 juni is deze steen onthuld en door burgemeester Michiel Uitdehaag met Texels zeewater gedoopt. Dichter en schrijver Theun de Winter, wonend op Texel, schreef een passende tekst bij de steen. Volgens initiatiefnemer Fred Wiering de gelukkigste steen van de wereld. Het is niet meetbaar, we geloven het en het bankje is een fijn rustpunt in onze tocht naar De Waal.

Dat dorp komt in zicht als de dijk erop zit en we via de Bomendiek het gehucht binnenwandelen; het zijn maar twee of drie kleine straatjes! Een kerk in het midden, het Sommeltjes beeld en dan staat daar het museum. Allereerst de ‘Sommeltjes’, dat is een verhaal apart. Het zijn de kabouters uit de volksverhalen van Texel, die alleen ’s nachts tevoorschijn komen; overdag verstenen zij door de zon. In De Waal staat een beeld hoe die Sommeltjes eruit zouden zien. Het is iets wat tot de verbeelding spreekt, want verder op het eiland in het bos is een speciaal Sommeltjespad gemaakt voor kinderen van 3 tot 8 jaar.

Klederdracht
Voor museum Waelstee zitten twee dames in klederdracht ijverig te handwerken. Als ik alle draadjes en het gepriegel van het kantklossen zie, floep ik eruit ‘wat een werk’! Waarop de dame in kwestie gevat meldt dat het niet het geval is, ‘het is geen werk, het is een hobby’! Het zijn twee van de vele vrijwilligers van het museum, maar wie er op bezoek wil moet tot het voorjaar wachten. Het museum is van circa april tot september open en sluit nu de deuren voor de winterperiode. De pastorie verkoopt jam, chutney en bouillonpasta, terwijl elders in het dorp ook stoofperen worden aangeboden. Het is inmiddels middag, dus wij lunchen in de enige horecagelegenheid in het dorp: Rebecca.

Gekomen via de ene kant van de Waalderweg en terug via de andere kant: Tienhoven, de Marsweg en de Hallerweg. Hier passeren in het landschap vreemde zaken, zoals een gitaar bovenop een dak van een schuur en een beeldig schaap aangekleed met hoed, zonnebril en slingers. Er liggen ook nog gewone, echte schapen in een weiland en dat is toch wel waar Texel bekend om staat. Op het eiland leven zo’n 14.000 schapen en dat staat ongeveer gelijk aan het aantal inwoners op Texel. Terug in Den Burg zoeken we nog even een terrasje op en hier kun je het speciaal bier van Texel drinken: de Skuumkoppe. Eén van de laatste zomerse dagen werd met een heerlijke wandeling ingevuld en met de boot keren wij terug naar waar wij vandaan komen: de overkant.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button