
Anna Paulowna – Na de eerder aangekondigde kortingen op het gemeentefonds gaat het nieuwe kabinet een oude wens van gemeenten honoreren door het aantal specifieke uitkeringen (SPUK’s) voor gemeenten af te schaffen of zeer sterk terug te dringen. Tot zover het goede nieuws. De regering kort voor deze administratieve lastenverlichting gemeenten namelijk wel met ongeveer tien procent van het totale bedrag dat nodig is voor het uitvoeren van die taken. Landelijk is dat ruwweg € 650 miljoen aan extra korting op gemeenten.
SPUK’s zijn nu geoormerkte uitkeringen die alleen besteed mogen worden aan een specifiek omschreven doel. In feite is het een soort compensatie voor gemeentelijke-, of door het rijk overgedragen taken. Dat wordt nu één pot geld die weliswaar tien procent lager is, maar ook meer bestedingsvrijheid geeft en veel minder administratieve lasten.
Wethouder financiën Maarten Versluis van Hollands Kroon zegt er het volgende over: “Initiatieven die met de specifieke uitkeringen (SPUK’s) worden ondersteund kunnen, zoals de naam al aangeeft, in bepaalde gevallen nogal ‘specifiek van aard’ zijn. In dat geval is dat geld niet vrij te besteden. Dat kan wel eens een beperking zijn voor het inzetten van die financiële middelen. Want het is niet altijd zo dat een landelijk onderwerp direct aansluit op een actuele (specifieke) behoefte binnen bijvoorbeeld onze gemeente Hollands Kroon”, licht hij toe. “Een ander nadeel is dat de administratieve verwerking van SPUK’s veel intensiever is dan de inzet van financiën uit het gemeentefonds. Om deze redenen ben ik wel blij met het beperken van SPUK’s.”
Lastig fenomeen
De wethouder vervolgt: “Daarnaast is het een feit dat de financiële middelen uit SPUK’s nodig zijn voor de uitvoer van gemeentebeleid. Het korten met tien procent is zodoende wel een lastig fenomeen. Tegelijkertijd levert het de gemeenten administratieve kortingen op, die gedachtegang begrijp ik wel.”
Naar verwachting gaat ook deze rijkskorting samenvallen met het ravijnjaar 2026, waarin gemeenten al fors minder geld uit het gemeentefonds krijgen.