Hollands KroonMaritiem

KNRM Den Oever half jaar met twee boten

Adverentie

Den Oever – Het station Den Oever van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij heeft tijdelijk de beschikking over twee vaartuigen. Dat is een gevolg van de renovatie van de Afsluitdijk. Aanstaande maandag beginnen in dat verband de werkzaamheden aan de schutsluis van de Stevinsluizen bij Den Oever. Die zal tot en met 26 april voor alle scheepvaart gestremd zijn.

Omdat de KNRM in Den Oever niet kan schutten en het station zowel voor het IJsselmeer als voor de Waddenzee beschikbaar moet zijn, was een tweede boot nodig. Het is een reserveboot van de KNRM en de naam is Maria Paula. Deze is van het type Atlantic en voor degenen die ermee moeten varen bleek het wel even wennen te zijn. De vaste boot van het station Den Oever, de Johanna Margareta, is van de Harder-klasse, van groter formaat, en heeft twee 300 pk-dieselmotoren. “De Maria Paula heeft twee 90 pk-motoren die op benzine lopen en is veel feller en directer”, aldus schipper Eduard Terpstra. “Het is net een crossmotor”, illustreert opstapper Dennis Wind.

De Maria Paula bedient voor de KNRM Den Oever het IJsselmeer. De Johanna Margareta is voor deze periode gestationeerd aan de Waddenzee-kant, in de Noorderhaven van Den Oever. Om het vaartuig tegen aangroei vanuit het zeewater te beschermen, is er een antifoulinglaag op aangebracht. Aan de Noorderhaven is nu ook een tijdelijk boothuis ingericht, in een containerunit, met alle toebehoren, waarvoor de onderneming MEA-NL een deel van haar terrein beschikbaar stelde. De KNRM mag van MEA-NL water en elektra gebruiken.

Op de langere termijn is het de bedoeling dat de KNRM een vaste plek krijgt in de Noorderhaven, waar het station gemakkelijker bereikbaar en beter zichtbaar zal zijn dan waar het boothuis nu ligt, in de Binnenhaven aan het IJsselmeer. Bovendien zal dan wat sneller hulp kunnen worden verleend op de Waddenzee, waar het risico van een calamiteit wat groter is dan op het IJsselmeer. Die verhuizing zal zich voltrekken na de herinrichting van de Noorderhaven. Wanneer precies, dat is nog onbekend.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button