GR2022DH

Senioren Actief wordt na naamswijziging Samen Actief SR

Advertentie:

Den Helder – Lokale partij Senioren Actief moet van de gemeente Den Helder haar naam veranderen. De keuze is gevallen op Samen Actief SR. De reden: Volgens de regels van het Centraal Stembureau mogen er geen twee partijen met het woord ‘senioren’ in de naam op het stembiljet staan. Recentelijk liet de Seniorenpartij weten dat zij ook zullen meedoen met de verkiezingen in maart volgend jaar.

Mogelijke misverstanden bij de kiezers worden hierdoor vermeden. Twee keer een zelfde naam kan toch doen twijfelen over welke partij het nu ook alweer ging, een verkeerd hokje is zo aangekruist. De verwarring wordt mogelijk vergroot door het feit dat Senioren Actief ook bestaat uit oud-leden van de Seniorenpartij. Raadsleden Carla van Driesten en Marinus Vermooten zeiden medio 2020 namelijk het vertrouwen in hun wethouder Remco Duijnker op en stapten uit de partij. Zij vormden toen Senioren Actief. Duijnker keert in 2022 terug op de lijst van de Seniorenpartij, die Nancy List van Gemeentebelangen zal aanvoeren.

De kersverse lijsttrekker van Senioren Actief, Nico de Vos, laat in een reactie weten dat hij de regels er nog op na heeft gelezen, maar dat de gemeente inderdaad gelijk lijkt te hebben. Omdat de naam hoofdzakelijk overeenkomt met die van de Seniorenpartij is er grond genoeg om Senioren Actief verzoeken hun naam te veranderen. De Seniorenpartij is nu eenmaal eerder geregistreerd, al bij de verkiezingen vier jaar geleden. Beide partijen gaven eerder aan zich geen zorgen te maken over de gelijkheid van hun naam. Op de inhoud zijn er namelijk voldoende onderscheidende punten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button