Hollands KroonPolitiek

College wil Westfriesesluisbrug vervangen met uitneembare composietbrug

Kolhorn – Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft in een brief aan gedeputeerde Jeroen Olthof voorgesteld de huidige noodbrug op de plek van de Westfriesesluisbrug te vervangen met een uitneembaar alternatief van composiet. De jarenlange discussie over de brug leek voorlopig ten einde toen de provincie, die graag een beweegbare brug wil, in mei van dit jaar in bestuurlijk overleg liet weten pas over een jaar of tien naar renovatie te zullen kijken. De gemeente wil liever een vaste brug en wil onder andere vanwege de kosten niet zo lang wachten op renovatie.

De discussie over de brug is nu al tien jaar oud. Al in 2012 werd namelijk vastgesteld dat deze in zo’n slechte conditie verkeerde dat er een noodoplossing moest komen. Voor dat moment was de brug beweegbaar; hij kon openen voor hoge boten. De noodbrug die er kwam is vast. Grote boten moeten daarom omvaren. Uit onderzoek blijkt dat de brug toen deze nog beweegbaar was per jaar een keer of vijf moest openen. Het overgrote deel van de recreatievaart die langs de brug komt is klein genoeg om er onder door te kunnen. In 2017 besloot ook Hollands Kroon echter mee te werken aan een beweegbare brug. Op dat standpunt is de gemeente vervolgens terug gekomen.

Nadat de provincie in overleg heeft aangegeven pas over tien jaar te willen kijken naar eventuele renovatie van de brug en de onderliggende sluis heeft de gemeente op verzoek van de provincie de status van de noodbrug extern laten onderzoeken. Hieruit blijkt dat de noodbrug met de nodige aanpassingen en reparaties nog acht tot tien jaar kan blijven liggen. Dit sluit dus aan bij de wens van de provincie. Toch is de gemeente niet blij met deze oplossing: “Dat is echter niet de gewenste situatie die wij voor ogen hebben”, zo schrijft het college. “Bovendien lopen de kosten voor Hollands Kroon hiermee proportioneel op omdat wij de noodbrug huren van een externe partij voor €700 per week.” De uitstraling van de noodbrug en de onoverzichtelijke verkeerssituatie was al eerder een doorn in het oog.

Om een alternatief te bieden en zodat in een eerder stadium de noodbrug alsnog vervangen kan worden door een nieuwe brug stelt het college in een brief aan gedeputeerde Olthof voor om een uitneembare composietbrug te plaatsen: “Een uitneembare composietbrug brug brengt wat ons betreft voor zowel de provincie als de gemeente de gewenste voordelen op korte en lange termijn”, aldus het gemeentebestuur. De brug zou voor de enkele keren per jaar dat dit nodig blijkt opgetild kunnen worden via een kraan. Daarnaast is composiet herbruikbaar en gaat het lang mee. Over tien jaar, wanneer de renovatie van de sluis op de agenda staat, zijn dan nog alle opties open. De gemeente heeft nog geen reactie ontvangen van de gedeputeerde.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button